Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Româncă ținută captivă în Egipt. MAE și comunitatea românilor din Egipt trebuie să intervină

LATER EDIT:

"În legătură cu articolul „Româncă ținută captivă în Egipt. MAE și comunitatea românilor din Egipt trebuie să intervină”, vă transmitem următoarele informaţii:

Ambasada României la Cairo cunoaşte, încă din 2015, situaţia în care se află femeia de cetăţenie română şi fiica minoră a acesteia, care deține dublă cetăţenie - română şi egipteană. În ultima parte a anului 2015, mama s-a repatriat împreună cu minora, cu sprijinul misiunii diplomatice române, însă ulterior au revenit în Egipt.

În prezent, tatăl copilului, cetățean egiptean, se opune părăsirii teritoriului Egiptului de către fiica sa.

Din punctul de vedere al reglementărilor legale egiptene – similare, de altfel, cu prevederile legislației române în materie – un minor de cetățenie egipteană nu poate călători în străinătate decât cu acordul ambilor părinți. În speță, în absența consimțământului tatălui, copilul nu poate ieși din Egipt decât pe baza unei hotărâri judecătorești executorii, prin care instanța competentă fie suplinește consimțământul tatălui, fie dispune ca autoritatea părintească asupra copilului să fie exercitată exclusiv de către mamă.

În vederea facilitării unui demers în justiție pe plan local, Ambasada poate pune la dispoziţia cetățenei române, cu titlu de recomandare, o listă a avocaţilor specializați pe plan local în astfel de speţe, însă nu se poate substitui mamei în procedura judiciară în cauză.

Ambasada României la Cairo este pregătită să acorde asistenţă consulară, în limitele competenţelor legale.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare"


Primesc foarte des mesaje de la românce care fie s-au căsătorit în Orientul Mijlociu, fie s-au căsătorit în alte părți iar apoi au plecat să locuiască în Iordania, Yemen, Egipt sau alte țări arabe și odată ajunse acolo, au îndurat abuzuri dure din partea soților, uneori și din partea familiilor acestora. Teama de a apela la autorități, o simplă sesizare a poliției putând declanșa represiuni și mai grave din partea soțului, dar și sentimentul (în parte justificat) unei lipse de protecție din partea statului român, le-a transformat pe aceste femei în captive. Cele mai dificile cazuri de acest fel sunt cele în care sunt implicați copii, care sunt uneori folosiți de propriul tată ca “monedă de schimb”, ca instrument de șantaj, ca momeală, pentru ca mamele lor să rămână într-o căsnicie în care sunt abuzate până la dezumanizare. Un astfel de caz este și cel al româncei Marossy Ana-Maria, căsătorită cu cetățeanul egiptean Yasser Awadalla, cu care are o fetiță în vârstă de patru ani, fetița având și cetățenia română. Redau mai jos unul dintre mesajele trimise de mama fetei, Marossy Ancuța Anita, care se află în Italia, acolo unde cei doi s-au cunoscut și căsătorit, înainte să plece în Egipt:

“Bună ziua, numele meu este Marossy Ancuța Anita, cetățean român și trăiesc în Italia-Roma, am mare nevoie de ajutorul statului Român în ceea ce o privește pe fiica mea Marossy Ana-Maria, cetățean român și ea și nepoata mea în vârstă de 4 ani. Fiica mea s-a căsătorit cu numitul Yasser Awadalla, cetățean egiptean, în urma căsătoriei lor au avut o fetiță. Vreau să menționez că ei s-au cunoscut și căsătorit în Italia, unde s-a născut și fetița, apoi fata mea cu toată încrederea în soțul ei l-a urmat în Egipt, cu fetița, spun cu toată încrederea pentru că el i-a spus că vor merge doar pentru o scurtă perioadă de timp acolo. Ei bine, odată ajunși acolo fata mea a văzut adevărata față a acestui om, el a început să o lovească, să o amenințe că dacă vrea să plece cu fata de acolo o omoară, i-au fost luat toate documentele, atât ei cât și fetiței, practic acum ea e ostatică acolo. Mă tem foarte mult pentru viața ei și nu știu la cine pot apela să o pot ajuta, va spun astea ca o mamă disperată. În această dimineață de 23.06.2016 el mi-a telefonat și mi-a spus să-mi iau fata de acolo , adică acum văzând că ea nu a renunțat la ideea să plece de acolo vrea să o alunge dar bineînțeles fără fetiță, fata mea nici nu vrea să audă, ca orice mamă nu-și poate lăsa copilul acolo riscându-și și viața ea nu pleacă fără fetiță. Vreau totodată să menționez că fetița e cetățean român. Apelez cu toată încrederea la statul Român să mă ajute în vreun mod să-mi pot aduce fata și nepoata de acolo în siguranță. Ele se află în orașul numit Kafr el-Dawwar,  e un orășel mic lângă Alexandria.

Vă mulțumesc din suflet

Cu toată sinceritatea și încrederea

Marossy Ancuța Anita

 

După nenumărate sesizări făcute către Secția Consulară din Cairo, răspunsul primit în legătură cu acest caz a fost “ne rezervăm dreptul de a nu interveni”, ca o parafrazare aproximativă. Ei bine, cred că povestea unei femei abuzate, care riscă acum să-și piardă copilul dacă va fi alungată de soț, trebuie să intereseze dincolo de rezervele unei non-intervenții.

Apelez în mod public la MAE, care are datoria de a-și proteja cetățenii din afara granițelor țării, dar și la comunitatea românilor din Egipt, care o pot salva pe Ana-Maria fie făcând presiuni asupra autorităților de acolo, fie îi pot oferi un adăpost în cazul în care situația se agravează. Doamna Marossy poate fi contactată la adresa de e-mail marossymarta3@gmail.com. Statul român trebuie să dovedească acum că nu tolerează abuzurile atunci când femeile din România sunt la mijloc și să încurajeze femeile aflate în situații similare să ceară ajutor – oferindu-le, prin rezolvarea acestui caz, siguranța că îl vor primi și că nu sunt abandonate unor căsnicii de tip temnițe.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.