Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a dat LOVITURA: SUMA URIAȘĂ absorbită în actuala perioadă de programare din fondurile europene

fonduri-europene

România a absorbit, în actuala perioadă de programare, 3,2 miliarde de euro, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, prezent la Tulcea pentru a analiza stadiul implementării mecanismului financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD).

"În exerciţiul 2014-2020, vorbim de sume rambursate de Comisia Europeană de aproximativ 2,6 miliarde de euro pentru programul de agricultură Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi subvenţii, precum şi de aproximativ 600 de milioane de euro în ceea ce priveşte fondurile gestionate de Ministerul Dezvoltării şi Fondurilor Europene", a afirmat ministrul delegat Marius Nica.

Citește și: Instituția care oferă cele mai mari salarii din țară și-a triplat numărul de angajați! Fiica președintelui, printre salariați!

Potrivit acestuia, gradul de absorbţie nu este "mulţumitor". "În comparaţie cu alocarea pe care o avem, gradul de absorbţie nu este mulţumitor, din punctul meu de vedere. Principala cauză a fost anul 2016, când proiectele au fost lansate cu întârziere sau când nu a existat nicio lansare de ghiduri de finanţare pentru ca beneficiarii să poată să depună proiecte", a menţionat Marius Nica.

Comparând gradul actual de absorbţie a fondurilor europene cu cel înregistrat în perioada de programare anterioară, ministrul delegat pentru Fondurile Europene a afirmat că "dacă privim că avem posibilitatea să folosim aceşti bani europeni până în 2023, suntem cam în aceeaşi poziţie".

Citește și: PRO TV a încasat-o bine de tot! Din ce motiv a fost amendată televiziunea din Pache – suma este considerabilă

Referindu-se la discuţiile purtate cu reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru ITI-DD şi cei ai eventualilor beneficiari, Nica a menţionat că acestea au avut în vedere stadiul fiecărui proiect depus pe acest mecanism financiar şi urgentarea proiectelor.

"Sunt progrese semnificative, dar trebuie depus în continuare un efort consistent pentru a evita pierderea de fonduri europene în 2018, pe Programul Operaţional Regional (POR), unde avem o ţintă de aproximativ 850 de milioane de euro, sumă pe care trebuie să o declarăm la Comisia Europeană", a afirmat ministrul delegat pentru Fondurile Europene.

Citește și: Senatul a spus „DA” la split TVA! Reacția lui Traian Băsescu

Cele aproximativ 40 de proiecte depuse pe POR în cadrul ITI-DD şi aflate în diferite stadii de evaluare reprezintă "un semnal bun, dar nu şi suficient", a menţionat Nica.

"Atât ei (beneficiarii, n.red.), cât şi noi trebuie să flexibilizăm puţin procesul şi să evaluăm şi contractăm rapid proiectele depuse de beneficiari, iar beneficiarii trebuie să grăbească procesul de depunere a noilor proiecte. (...) Am discutat la nivelul ministerului posibilitatea ca oamenii care lucrează în primării să primească sporul pentru gestionarea fondurilor europene pe care-l primesc şi angajaţii din Ministerul Dezvoltării. La nivel guvernamental, vom găsi o soluţie pentru că vorbim de localităţi mici care gestionează proiecte de zeci de milioane de euro şi atunci trebuie să existe o remuneraţie a personalului din cadrul primăriilor", a mai spus Nica.

Citește și: VIDEO/S-au făcut de râs! Tinerii liberali au dat-o rău de tot în bară

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării.

Bugetul total estimat al acestui instrument este de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.

Citește și: A ieșit la lumină! Sumă impresionantă strânsă de miri la nunta la care au participat Traian Băsescu și Elena Udrea

Potrivit ADI ITI-DD, până în prezent, prin PNDR au fost contractate 130 de proiecte în valoare de circa 5,9 milioane de euro. Acestei sume i se adaugă finanţarea obţinută de cele cinci grupuri de acţiune locală în valoare totală de 12,9 milioane de euro.

De asemenea, prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime au fost contractate 4 proiecte în valoare de circa 5,3 milioane de euro. Acestei sume i se adaugă finanţarea câştigată de Grupul local de pescărie durabilă Delta Dunării în valoare de 9,4 milioane de euro.

Citește și: Analiză îngrijorătoare! Cât ne costă legumele din România, în comparație cu cele din import, venite de la mii de km distanță?

Valoarea totală a celor peste 860 de proiecte pentru care ADI ITI-DD a emis avize de conformitate cu Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, aprobată anul trecut de Guvernul României, este de peste 455 de milioane de euro, din care alocarea ITI-DD este de aproximativ 286 de milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.