Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a inaugurat unul dintre cele mai moderne centre de cercetare din Europa: cercetătorii studiază terapii noi anti-cancer

Sanador
cancer ovarian

Un centru de cercetare în bio-economie sustenabilă a fost inaugurat, vineri, de Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, în localitatea Vladimirescu, în urma unui proiect de 7,5 milioane de euro, aici lucrând peste 30 de cercetători, unii reveniţi în ţară după ce au lucrat în centre importante din Europa, pentru a studia terapii noi anti-cancer sau pentru a găsi soluţii de combatere a poluării şi schimbărilor climatice, relatează Agerpres.

Centrul de Cercetare în Bio-Eco-Economie Sustenabilă este amplasat pe platforma fostului combinat chimic din comuna Vladimirescu, la câţiva kilometri de municipiul Arad, şi are echipamente unice în ţară.

La studiile care se vor face în noile laboratoare vor participa peste 30 de cercetători, unii reveniţi din străinătate după mulţi ani. Între aceştia, Lucian Copolovici, care a lucrat în laboratoare din Belgia, Italia şi Estonia, unde a şi condus un laborator timp de şase ani.

Copolovici a declarat, pentru AGERPRES, că noul centru de la Vladimirescu oferă condiţii unice în ţară, datorită echipamentelor şi a personalului.

"Vom face studii integrate de biologie şi ecologie, de asemenea studii privitoare la diversele medicamente care pot fi utilizate împotriva cancerului, medicamente noi pentru terapiile personalizate. Pe partea de ecologie, sunt diverse studii privitoare la poluare şi influenţa poluării asupra plantelor şi diversităţii, inclusiv schimbările climatice care ne afectează pe toţi. Echipamentele sunt unice în ţară, iar unul dintre echipamente este al doilea din Europa, care permite determinări pe partea de plante, medicamente sau determinarea pesticidelor din sol la nivel de nanogram", a declarat Lucian Copolovici, profesor dr. abilitat la Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad.

El a spus că a revenit în ţară pentru că doreşte să dea o şansă cercetării româneşti.

De altfel, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, prezent la inaugurarea centrului, a declarat că a fost surprins să găsească cercetători de top reveniţi în România

"Este o surpriză foarte plăcută, am întâlnit cercetători români de top care au fost în afara ţării şi au decis să se întoarcă în România. Cred că despre asta este vorba, să arătăm că şi oamenii foarte buni au loc în România şi pot să facă performanţă în ecosistemul de cercetare şi inovare", a spus ministrul.

El a adăugat că centrul inaugurat vineri este unul dintre cele mai moderne de acest nivel, din ţară şi din Europa.

"Nu cred că sunt multe laboratoare în Europa care să aibă dotările de aici (...) Este o investiţie extrem de importantă, de peste şapte milioane de euro, în infrastructura de cercetare din România. Cred că acest nou domeniu de bio-economice urmează să fie unul dintre cele mai importante segmente ale dezvoltării sustenabile a României şi Europei. Centrul are toate ingredientele să fie un reper de succes în ceea ce înseamnă cercetarea în noile tehnologii", a declarat ministrul.

Ce spune rectorul

Rectorul Universităţii "Aurel Vlaicu" Arad, Ramona Lile, a precizat că proiectul a beneficiat de fonduri europene nerambursabile iar investiţiile totale făcute sunt de 7,5 milioane de euro. Lile a adăugat că, pe lângă cei peste 30 de cercetători, aici vor lucra masteranzi şi doctoranzi ai universităţii.

Unul dintre obiectivele investiţiei este stabilirea de parteneriate de cercetare, dezvoltare şi inovare împreună cu agenţii economici şi administraţia locală. De altfel, aici s-au început deja studii în colaborare cu ferme ecologice din judeţ.

Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad face parte din consorţiul naţional de cercetare - RoRIC - pentru nanobiotehnologii emergente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.