Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, țara tuturor impredictibilităților

stiripeprotv.ro
Romania harta

De ce respectă oamenii legea? Dincolo de faptul că așa am fost învățați de la vârste fragede, există doi factori fundamentali: frica de pedeapsă și credința că legea e predictibilă, deci este realist  posibil să o respecți.Evenimentele din ultimele zile sunt de natură să pună în discuție amândouă aceste premise.

Propunerile de modificare ale Codului de Procedură Penală propuse de către Partidul Social Democrat sunt un efort evident de oferi un tratament mai bun inculpaților. Nu discut aici în detaliu conținutul noului cod, nici justificarea politică. Dar o porțiune însemnată a societății percepe aceste modificări ca fiind de natură de a izola făptașul de pedeapsă. Dincolo de unele comentarii fără prea mult conținut, PSD aproape că nici măcar nu neagă cu adevărat aceasta acuzații. În definitiv, și partidul are nevoie se transmită în teritoriu faptul că, iată, a făcut ceva pentru membrii și invitații săi aflați în diverse forme de relații neplăcute cu Justiția.

Dacă noul Cod de Procedură Penală poate transmite ideea că va fi mai ușor pentru infractorii de la baza piramidei, modul în care PSD abordează condamnarea lui Liviu Dragnea în Justiție pare să sugereze că partidul oferă protecție specială celor mai puternici dintre membrii săi.

Primul lucru pe care trebuia să îl facă dl Dragnea, în calitatea sa de președinte al principalului partid de opoziție și lider al Camerei Deputaților, era să asigure pe toată lumea că legea va fi respectată. Al doilea om care trebuia să facă acest lucru era, desigur, Tudorel Toader, Ministrul Justiției. Nu discutăm aici de retragerea sau menținerea domnului Dragnea în funcții, să zicem că astea ar fi probleme politice. Discutăm de faptul că partidul care conduce țara și care are puterea de a schimba soarta dlui Dragnea prin lege sau prin ordonanță de urgență, nu simte nevoia să ne asigure că și el este, ca și noi, egal în fața legii.

Nici premisa predictibilității legii nu se simte prea bine zilele acestea. Curtea Constituțională a României a decis că președintele nu poate refuza să semneze numirea procurorilor șefi, atribuție care îi era conferită prin lege. Legea este neconstituțională, a spus Curtea. Dar această lege este deja aplicată de mult timp și, cum necum, nimeni nu a știut că este neconstituțională până acum. Prin extensie, orice lege aplicată astăzi poate fi socotită într-o zi neconstituțională dacă un partid opus acelei legi apucă să numească suficienți judecători la CCR.

Nu ajută în niciun fel faptul că nu există cu adevărat o motivarea a Curții. Din nouă judecători doar patru au semnat motivarea. Alți doi, care au votat în favoarea Ministerului Justiției au avut o opinie diferită (numită opinie concurentă) iar trei judecători au făcut opinie separată. Astfel, nu numai că, până azi, respectându-se legea pare să fi fost încălcată Constituția, dar nici acum s-ar putea să nu fie cu totul clar ce este de făcut. Președintele s-a folosit de aceste ambiguități anunțând că trebuie citită motivarea „cu atenție”. Unii dintre susținătorii săi i-au cerut să nu respecte hotărârea CCR. Parlamentul a mai amânat indefinit în trecut aplicarea unor decizii CCR, dar o sfidare atât de directă este aproape fără precedent.

Justiția nu doar că trebuie să fie înfăptuită, spune un vechi principiu, dar trebuie și să se vadă că este înfăptuită. Ori cetățenii români văd că, dimpotrivă, politicul încearcă să ocolească aplicarea legii pe cât se poate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.