Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, bătaia de joc a politicienilor de la Kiev, Budapesta și Chișinău

Scandalul expulzării cetățeanului român George Simion din Republica Moldova vine doar la câteva zile după ce și Kievul a interzis accesul în Ucraina a unui alt cetățean român, Mircea Druc, și tot la câteva zile după ce Ungaria a arătat clar că refuză să pună în aplicare un mandat european de arestare pentru fostul deputat UDMR Marko Attila.

Cazurile seamănă prin felul în care diplomația românească pare o cârpă de șters pe jos în toate aceste situații, umblând cu rugăminți pe la vecini doar, doar o bagă și pe ea cineva în seamă, ceea ce bineînțeles că nu se întâmplă. Oare de ce? Pentru că România face diplomație în genunchi de multă vreme, iar vecinii, ca și alte state, știu că autoritățile române sunt reprezentate de niște amatori fricoși care știu doar să facă plecăciuni. Cum se explică altfel că trei capitale de state de jur împrejur, care toate au nevoie de România, își permit să ne dea cu flit, în timp ce statul român nu mai contenește cu dovezile de supușenie. Bogdan Aurescu s-a dus în vizită la Budapesta chiar în mijlocul scandalului cu fugarul ascuns de Ungaria și în afară de a cerși să ne fie predat nu a fost în stare de nimic. Așa crede MAE că impune respectarea României, mergând cu mâna întinsă la Budapesta? Unde sunt măsurile de atenționare? Unde este cartonașul roșu pe care trebuia să îl arate statul român în această situație neverosimilă în care un membru UE ascunde un infractor de justiție?

De curând, președintele României s-a dus în vizită oficială în Ucraina să promită sprijinul României, dar s-a ferit de românii de acolo ca de ciumați ca să nu deranjeze Kievul, în loc să bată cu pumnul în masă să le fie repectate drepturile. Rezultatul? Ucraina le interzice jurnaliștilor români accesul în interiorul granițelor sale ca să nu vorbească despre comunitățile de români urgisite de acolo, iar Mircea Druc este interzis la graniță ca nu cumva să vorbească despre drepturile fraților noștri din această țară.

Cazul activistului unionist George Simion este însă cel mai șocant. Politicienii de la Chișinău sug banii României, banii UE, banii Rusiei, bani de peste tot, încurajând rămânerea acestui teritoriu în zona gri pentru ca să poată stoarce bani în continuare promițându-le tuturor că Moldova e de partea lor. Și-ar fi permis Chișinăul să interzică un cetățean german sau francez? Niciodată. Uite că își permite să interzică un român pentru că știe bine că singura reacție a Bucureștiului va fi o cerșeală. Ceea ce s-a și întâmplat. Bogdan Aurescu ”a cerut” să fie rezolvată situația românului dat afară din Republica Moldova.

Oare autoritățile române nu au auzit de măsuri diplomatice, de pârghii de utilizat în asemenea cazuri, le-a tăiat cineva limba și mâna? Responsabilii MAE, ca și așa numitul președinte de la Cotroceni, funcționează însă ca niște argați temători și sfioși, nu care cumva să deranjeze. A ajuns România să se teamă de Guvernele de la Budapesta, Kiev și Chișinău și să facă drepți în fața lor. Mâine, poimâine o să ne temem și de Insulele Feroe...

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.