Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România – campioana Europei la creştere economică în 2014

Coface--Romania-va-inregistra-o-crestere-economica-de-1-1-5--in-2012

Cifrele ne plasează pe primul loc în Europa depășind creșterile înregistrate de economii dezvoltate precum Germania, Franța, Italia, Spania sau Polonia.

Este pentru prima dată de la debutul recesiunii când țara noastră obține o creștere bazată și pe consum, fapt care demonstrează că nivelul de trai al populației se îmbunătățește vizibil. Un alt element care a susținut avansul luat de economie în acest an este creșterea exporturilor cu 10% în primele 3 luni.

Rezultatele obținute în primul trimestru vin să confirme faptul că măsurile de stimulare economică ale Guvernului Ponta din perioada 2012-2014 au fost corecte și de impact pentru convergența reală a României cu zona euro. În 2013 veniturile bugetarilor au crescut cu aproape 15%, pensiile au fost indexate cu 4%, au crescut cu 33% ajutoarele sociale, au fost mărite indemnizaţiile pentru mame.

Validarea efortului cabinetului Ponta vine și de la nivel internațional, agenția internațională de rating Standard&Poor's upgradând vineri 16 Mai, ratingul României. Țara noastră a fost inclusă în categoria "investment grade", fapt care se va traduce prin atragerea marilor investitori străini pe piaţa românească.

Datele anunțate recent dovedesc faptul că rezultatele economice obținute la finalul anului 2013 nu au fost întâmplătoare. România a reușit să obțină anul trecut o creștere a PIB-ului de 3,5%, o creștere a câștigului salarial mediu net la 1760 lei, o inflație redusă până la un minim istoric după 1989 - 1,55% și un avans al exporturilor de până la 49,6 miliarde euro.

Câteva dintre măsurile și programele de impact susținute de coaliția de guvernământ PSD-UNPR-PC sunt: reducerea TVA-ului la pâine la 9% (care va continua cu reducerea TVA-ului la carne), programele de ajutor de stat pentru firmele private (600 milioane euro au în 2013), sprijinirea producătorilor agricoli prin acordarea sumei de 2,1 miliarde lei, respectiv 1,5 miliarde lei subvenții, creșterea investițiilor publice (acordarea unor imprumuturi nete de 7 miliarde RON în 2014), alocarea a 0,4% din PIB pentru finanțarea IMM-urilor, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.