Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România Curată denunţă ilegalităţi masive: 'SRI manevrează Guvernul Cioloş'

SRI

Platforma "România Curată" denunţă posibile ilegalităţi majore în domeniul fondurilor europene şi lansează acuzaţii la adresa SRI şi a Guvernului Cioloş. Este vorba despre proiectul SII Analytics, derulat de SRI şi finanţat din fonduri europene, care are ca scop valorificarea datelor personale ale mai multor instituţii.

"Se adună treptat dovezile asupra modului de operare din guvernul Ciolos, în care civilii sunt sub presiune sau înlocuiți atunci cînd nu fac ceea ce le comandă gradați cu mandate obscure", scrie romaniacurata.ro, prezentând o listă de nereguli ale proiectului SII Analytics.

Vezi AICI precizările SRI despre proiectul SII Analytics!

"1. A fost unicul proiect atribuit de Ministerul Fondurilor Europene sub mandatul lui Cristian Ghinea. Conform surselor noastre, ministrul Aura Răducu ar fi fost înlocuită pentru că nu semna asemenea proiecte, ba chiar ar fi făcut „gafa” de a consulta Comisia Europeană înainte, mai ales că existau deja suspiciuni privind sectorul IT. Ea a fost înlocuită cu Ghinea, proiectul fiind după aceea atribuit fără probleme. Ghinea a deturnat imediat cu succes atenția spre o problemă inventată, faptul că sistemul electronic de depunere MySMIS ar fi fost realizat de firmele lui Sebastian Ghiță, deși acesta era realizat de STS, după ce fusese oarecare competiție dintre STS și SRI pentru controlul sistemului.

2. Deși pe față era un proiect competitiv, s-a prezentat ca ofertant doar SRI. Orice situație de single bidding (un singur competitor) este suspectă de corupție, conform Curții Europene de Audit și ar fi trebuit imediat investigată de DLAF. SRI a depus proiectul în aceeași zi în care a fost lansat apelul, pe 9 iunie. SRI știa astfel dinainte de acest apel și de ce anume trebuie sa conțină cererea de finanțare, precum și cum arătau acestea dinainte de a fi făcute publice toate documentele apelului. (...) SRI-ul are în continuare singurul proiect înregistrat în sistem, ceilalți potențiali participanți nu au avut curaj nici măcar să se apropie. De altfel, se pare că fuseseră avertizați în acest sens.

3. Acest apel finanța proiecte cu valoare de minimum 1 milion și maximul 26 de milioane de euro, valoarea apelului fiind de 40 de milioane de euro, prin urmare s-ar fi putut finanța cel mult 40 de proiecte de valoare minimă sau 1 proiect de valoare maximă (26 de milioane) și altele de valoare mică sau medie. Faptul că SRI voia tot potul a dus la atribuirea unui singur proiect. Proiectul nu poate fi rambursat, fiind necorespunzător și deja reclamat la Comisie, deci va fi acoperit de contribuabilul român de la buget.

4. Atribuit SRI, proiectul de fapt contravine Legii 277/2001 cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Proiectul a răspuns unui apel care nu avea legătură cu securitatea, fiind un proiect pur civil, parte din strategia digitală europeană (...). SRI a avut ocazia să intervină încă din faza de ghid. Apelul despre care vorbim trebuia centrat pe evenimentele de viață ale cetățenilor, dar nicăieri în ghid nu se menționează care sunt cele 36 de astfel de evenimente, spre deosebire de alte țări europene. Strategia europeană citată mai sus menționează că e vorba de lucruri precum căsătoria sau schimbarea locului de muncă. În schimb, ghidul românesc “o scaldă” între subiectul big data, evenimente de viață și combaterea terorismului, introdusă cu dedicație", scrie sursa citată.

Vezi şi: SURSE - A ieșit din joc o variantă de premier din partea PSD

Potrivit României Curate, proiectul în calcă legea protecţiei datelor cu caracter personal. "Agențiile implicate în evenimentele de viață neavând voie de fapt să dea date personale SRI decît pe mandate de siguranță legate de cazuri, deci nici vorbă sub formă de întregi baze de date, ca atare legal proiectul nici nu poate fi pus în practică", scrie romaniacurata.ro.

Potrivit sursei citate, sunt probleme şi în privinţa subcontractanţilor SRI. "Subcontractanţii la asemenea fraude din fonduri europene, că asta sunt, care se pare că au avut loc și înainte de guvernul Cioloș, sunt firme favorite ale SRI în proprietatea sau administrarea unor elemente de crimă organizată cu legături cu persoane din acest serviciu" şi chiar cu persoane legate de fosta Securitate, mai notează romaniacurata.ro.

Romania Curată anunţă că va sesiza Departamentul de Luptă Antifraudă şi DNA în privinţa proiectului SII Analytics.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.