Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RomânIA din Irlanda - proiect dedicat zilei Iei

Ziarul de Vaslui
port traditional costume nationale
RomânIA din Irlanda
Concurs on-line de fotografie cu port popular românesc
Miercuri, 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia, este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Redescoperită permanent și reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, dar și alți pictori, au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.
Cele mai fervente promotoare ale cămăşii româneşti cusute au fost reginele României. În perioada interbelică, Regina Maria a făcut celebru costumul popular atunci când s-a lăsat fotografiată şi filmată în acest port. Datorită ei, ia a devenit etalon vestimentar pentru aristocraţie. Principesa Ileana a purtat ia românească. De asemenea, Regina Elisabeta a impus costumul naţional la curte.
Ia se impune din ce în ce mai mult în conştiinţa europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradiţional românesc de o frumuseţe unică şi originală.
In acest context, am luat inițiativa de a marca această zi specială şi în sânul comunității româneşti din Irlanda şi vreau să vă invit să îmbrăcați bluza românească sau întregul costum popular, să faceți o poză, cât mai reușită calitativ, într-o lumină bună și într-un cadru frumos și să o trimiteți în comentariile acestei postări de pe Facebook.
Vă rog ca împreună cu poza să menționați și zona din care face parte acel model de ie, iar dacă aveți mai multe informații cu privire la semnificația motivelor populare cusute ar fi minunat să le împărtăşiți şi cu noi, privitorii şi iubitorii de frumos
Voi oferi 6 premii, în cadrul a 2 secțiuni:
Secțiunea copii: 3 premii pentru cea mai frumoasă și expresivă fotografie cu un băiețel, cu o fetiță și cu o pereche.
Secțiunea adulți: 3 premii pentru cea mai frumoasă și expresivă fotografie cu o femeie, cu un bărbat și cu o pereche.
Alegerea câștigătorilor se va face de către un juriu desemnat, iar premiile constau în obiecte tradiționale sau elemente de port popular, realizate în atelierul unui artist popular din România.
Termenul limită pentru trimiterea fotografiilor este marți 23 iunie, ora 24.00. Câștigătorii vor fi anunțați aici pe pagina mea, pe data de 24 iunie, cu ocazia Zilei Universale a Iei.
Vă încurajez să participați într-un număr cât mai mare.
Atenție‼️ Pentru a putea păstra evidența fotografiile dvs, pozele vor putea fi trimise doar pe această pagină, la această postare, nu și pe alte grupuri unde este promovată acțiunea.
Proiectul este destinat tuturor românilor viețuitori pe insula de smarald.

Scrie pe pagina de facebook, George Bratulescu, unul dintre liderii diasporei din Irlanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.