Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România e dezvoltată dacă România e educată!

Raportul Curții de Conturi a României ne spune foarte clar: școala românească este, în ansamblul ei, în dificultate. Populația școlară a scăzut dramatic în ultimii ani, a crescut abandonul școlar și a scăzut calitatea studiilor:

1. Numărul elevilor s-a redus cu 3,3 milioane în ultimii 25 de ani;

2. Pentru anii 2015-2040 se prevede o reducere de aproape 0,7 milioane de persoane;

3. În anul școlar 2013-2014 aproape 1 din 10 copii nu frecventau școala;

4. La toate testele internaționale România ocupă locuri codașe;

5. Învățământul superior a cunoscut o reducere a studenților la jumătate;

6. În România avem circa 100 de universităţi dintre care doar 5-6 dintre ele apar în coada topurilor internaţionale.

În concluzie, Curtea de Conturi constată că o creșterea accelerată a populației cu studii superioare, cu impact direct asupra nivelului de trai, în România este aproape imposibilă dacă nu se va face o reformă fundamentală.

Președintele Klaus Iohannis a inițiat o dezbatere publică pentru ca, la 100 de ani de la Marea Unire, REFORMA societății românești să înceapă cu o nouă viziune pentru EDUCAȚIA NAȚIONALĂ. Am susținut acest demers și fac apel la toată clasa politică și la membrii corpului academic să participe la această consultare publică inițiată de la cel mai înalt nivel.

Din păcate, în ultimii 25 de ani, Legea educației a fost modificată de peste 60 de ori. Astfel, sute de amendamente au făcut să avem în acest moment o lege incoerentă, inaplicabilă și discriminatorie! Doar în anul 2013, Guvernul Ponta a făcut 97 de schimbări printr-o singură Ordonanță de Urgență. Aceste practici trebuie să înceteze!

Clasa politică NU trebuie să modifice Legea Educației doar pentru a câștiga voturile părinților, simpatia cadrelor didactice sau recunoștința unor grupuri de interese din universitățile publice sau private în preajma alegerilor! Miniștrii și parlamentarii trebuie să asigure o lege coerentă, egală pentru fiecare cetățean și care să garanteze calitatea studiilor la finalizarea oricărei instituții de învățământ. Este regretabil faptul că în ultimii 26 de ani, cei 21 de miniștri ai educației au venit cu propriile reforme, au adoptat ordonanțe care s-au bătut cap în cap cu principiile din LEN, iar unele articole, adoptate încă de acum cinci ani, nu s-au respectat niciodată.

PNL solicită Guvernului Cioloș să susțină soluții pentru care există deja o serie de inițiative depuse în Parlament:

1. Obligativitatea frecventării grădiniței de la vârste cât mai fragede corelată cu construcția de noi spatii, perfecționarea personalului didactic și siguranța copiilor în grădinițele de stat și particulare;

2. Programul After-school să fie corelat cu programul Masă la Școală, de alimentație diversificata;

3. Asigurarea de manuale de calitate pentru fiecare elev, reforma curriculară, asigurarea transportului gratuit pentru elevii și cadrele didactice care fac naveta;

4. Punerea în practică a Masteratul Didactic corelat cu programe pentru profesorii care merg să predea în medii defavorizate;

5. Finanțarea universităților după criterii de performanță corelată cu susținerea studenților merituoși.

Fără decizii tranșante pentru învăţământul românesc, ne vom afunda tot mai mult în neştiinţă, iar odată cu degradarea abrupta a sistemului educaţional, mediul economic va deveni victima sigura a lipsei de competitivitate.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.