Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România îi răspunde Rusiei, după reinaugurarea unui monument: 'Problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici'

mae ministerul afacerilor externe logo antent

MAE român răspunde declarațiilor MAE rus despre reinaugurarea unui monument dedicat Eroilor Armatei Române la Chișinău. România solicită Rusiei ca problemele istorice să fie discutate de istorici. Ambasada Rusiei în Republica Moldova și-a manifestat nemulțumirea față de reinaugurarea monumentului „Cișmeaua generalului George P. Ion”, amplasat în Parcul Valea Morilor din Chișinău, la baza Scării Cascadelor. „Simbolul prieteniei ruso-române în primului război mondial de la Chișinău a fost transformat în „monument” al criminalilor naziști ai regimului I. Antonescu”, arată comunicatul publicat de Ambasada rusă.

Ce spune România

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă dezacordul ferm față de poziția Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie 2021, de Ziua Armatei Române, reinaugurării și sfințirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Razboi Mondial – „Cișmeaua general George P. Ion” din Chișinău.

MAE român notează cu regret insistența MAE al Federației Ruse de a întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice și de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice.

MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării și sfințirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile în care există o practică internațională clară și consolidată cu privire la monumentele de război și comemorarea tuturor soldaților căzuți la datorie.

MAE face un nou apel la MAE al Federației Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie”, se arată în răspunsul MAE.

Ce a spus Ambasada Rusiei

„Cinismul adepților revanșismului istoric nu cunoaște limite. Simbolul prieteniei ruso-române în primului război mondial de la Chișinău a fost transformat în „monument” al criminalilor naziști ai regimului I. Antonescu.

Împărtășim reacția forțelor sonore ale societății moldovenești care condamnă acest caz flagrant de laudă a călăilor hitleriști din țară, care au pierdut aproximativ 200 de mii de oameni în războiul împotriva fascismului, inclusiv femei, bătrâni și copii.

Memoria celor vinovați de uciderea și torturarea civililor și a prizonierilor de război, ascunși patetic în spatele „nobilei misiuni de eliberare a Basarabiei de bolșevism”, merită blamată în contextul evaluării globale a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, rezumată de sentințele aspre ale Tribunalului de la Nürnberg”, arată postarea publicată pe pagina de Facebook a Ambasadeiei Rusiei.

Context

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță a participat în data de 25 octombrie 2021, la o serie de evenimente dedicate Zilei Armatei Române.

Primul eveniment a fost organizat în localitatea Sofia, raionul Hîncești și a constat într-o ceremonie de reinaugurare și sfințire a cimitirului Eroilor Armatei Române. Ambasadorul Daniel IONIȚĂ a subliniat în discursul său importanța pe care o are data de 25 octombrie pentru Armata Română precum și comemorarea celor care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea națiunii și a statului român. Totodată, a evidențiat rolul jucat de Alianța Nord-Atlantică în modernizarea și pregătirea armatei române, precum și responsabilitatea statului român de a contribui la consolidarea stabilității regionale în Sud-Estul Europei.

Cel de-al doilea eveniment dedicat Zilei Armatei Române a fost ceremonia de reinaugurare și sfințire a monumentului dedicat Eroilor Armatei Române „Cișmeaua general George P. Ion”, situat în Parcul Valea Morilor din Chișinău, la baza Scării Cascadelor.

E.S. Daniel Ioniță a adresat felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciul activ, veteranilor, celor în retragere, precum și eroilor, fără a căror contribuție, România nu ar fi fost un stat membru, respectat, al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice. Totodată, a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova și a mulțumit pentru gestul de solidaritate și empatie al autorităților de la Chișinău pentru sprijinul acordat în context pandemic.

De asemenea, ambasadorul român a adăugat „Dați-mi voie să adresez felicitări tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui monument foarte frumos, care este o pavăză în calea uitării. Este extrem de important să nu uităm și este important să folosim diversele prilejuri pentru a vărsa o lacrimă de recunoștință în memoria celor care mișelește și pe nedrept au fost uciși.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.