Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, în fața celei mai mari provocări europene de după aderare

Romania UE

După Brexit,  a început să apară în spațiul public ideea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze. Dacă până acum ea era avansată sub forma de declarații publice „pe persoană fizică”, iată că astăzi, miniștrii de Externe ai Germaniei și Franței au semnat o declarație comună prin care susțin această idee.

Nu mai trebuie să precizăm că o astfel de inițiativă ar fi în defavoarea statelor din eșalonul doi, printre care și România. Pentru a ne poziționa rapid și eficient împotriva unui astfel de plan, politicienii noștri trebuie să dea dovadă în exterior de o unitate care pare inexistentă dacă ne uităm la situația noastră din plan intern.

Ieri, după o întrevedere cu premierul Republicii Malta, președintele Klaus Iohannis s-a arătat în total dezacord cu o Uniune Europeană în două viteze, susținând că o asemenea reconfigurare ar putea duce la dezintegrarea proiectului european. Este o primă poziționare în acest sens, dar această cursă abia a începe și va fi mai degrabă una de anduranță decât de viteză.

Despre mitul „Klaus Iohannis, vândut străinilor”

Astăzi, PSD a transmis o poziție oficială a partidului prin care susține că România trebuie să fie fermă în susținerea principiului egalității între statele membre UE. Social-democrații îi propun președintelui Iohannis să inițieze o consultare cu partidele politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovate în plan extern.

Liviu Dragnea, mesaj către Klaus Iohannis

Propunerea PSD de constituire a unui mecanism de lucru permanent în acest sens este cât se poate de necesară. Această negociere dură care se va purta la nivelul UE nu ne prinde într-o situație prea bună în plan intern. Președinția și actuala putere au propriile meciuri, PNL se pregătește de congres, usr-iștii sunt lipsiți de experiență iar în PMP arde mocnit un conflict între generații.

Contre dure în PMP. Turcescu ar putea demisiona

Cu un ministru de Externe în persoana lui Teodor Meleșcanu care pare adesea depășit de situație, va conta foarte mult calitatea diplomaților români din eșalonul doi precum și prestația europarlamentarilor noștri. Abilitatea de negociere precum și viteza de reacție a politicienilor noștri a fost pusă mai tot timpul sub semnul întrebării. Dar, în acest caz, nu mai este vorba de meciuri personale sau de interese de moment. De felul în care vom ști să ne jucăm corect cărțile și să ne potențăm pe noi și pe partenerii noștri va depinde viitorul european al acestei țări, cu toate implicațiile derivate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.