Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, printre performerele Europei la șase culturi vegetale, anul trecut

cotidianulagricol.ro
grau

Începe competiția pentru podiumul european la producțiile vegetale. După recoltele din această vară și din toamnă, vom afla performerii europeni din anul agricol 2019. Anul trecut, România s-a aflat în plutonul celor mai mari producători europeni la șase culturi vegetale, potrivit fermieriinromania.ro.

Să ne amintim distribuția producțiilor principalelor culturi din anul 2018, la nivelul Uniunii Europene:

– 75,8% din producţia totală de grâu a fost obținută de şapte state membre UE: Franța, Germania, Regatul Unit, România, Polonia, Spania, Italia.

România s-a situat pe locul patru, în Uniunea Europeană, la producția de grâu, cu 7,3% din totalul producției UE, în condițiile în care ponderea culturii grâului în suprafaţa totală cultivată cu grâu în Uniunea Europeană a crescut, faţă de anul precedent, cu 0,5%.

– 81,6% din producţia totală de porumb boabe a fost obținută de şapte state membre: România, Franța, Ungaria, Italia, Polonia, Spania, Bulgaria.

România a ocupat primul loc la producția europeană de porumb, fiind și cel mai mare cultivator de porumb boabe din UE (mai mult de o pătrime). Ponderea în totalul culturilor cu porumb europene a crescut, în anul 2018, cu 0,4%, comparativ cu anul 2017.

– 90,5% din producţia totală de floarea soarelui a fost obținută de cinci state membre: România, Bulgaria, Ungaria, Franța, Spania.

România a ocupat primul loc în Europa, la producția de floarea soarelui, și primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui (aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE).

Citește și: Veste PROASTĂ pentru șoferi - Polița RCA s-ar putea scumpi din nou

– 84,1% din producţia totală de rapiţă a fost obținută de şapte state membre: Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia, România,Cehia, Ungaria. Franța și Germania au obţinut aproximativ jumătate (43,2%) din producţia totală comunitară.

România s-a plasat pe locul cinci la producția europeană de rapiță și pe locul patru din punctul de vedere al suprafeței cultivate, iar ponderea acesteia în suprafaţa totală cultivată cu rapiţă a Uniunii Europene a crescut cu 0,2%, comparativ cu anul precedent.

– 86,1% din producţia totală de soia boabe a fost obținută de cinci state membre: Italia, România, Franța, Croația, Austria. Italia a obţinut 41,1% din producţia de soia boabe a Uniunii.

România a ocupat locul al doilea în UE, la producția de soia boabe (16,1% din totalul UE), și tot pe locul al doilea s-a plasat din punctul de vedere al suprafeței cultivate, după Italia.

– 79,5% din producţia totală de cartofi a fost obținută de şapte state membre: Germania, Franța, Polonia, Olanda, Regatul Unit, Belgia, România.

România a ocupat locul șapte la producția europeană de cartofi și locul patru în ierarhia statelor membre, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate, după Polonia, Germania şi Franţa.

Primele rezultate așteptate, la producția de orz

Recoltarea orzului și a orzoaicei este în derulare în România. Startul l-au dat județele Constanța și Ialomița, în data de 14 iunie a.c., potrivit informării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Anul trecut, producția de orz a României a totalizat 1,87 milioane tone, în scădere cu aproape 36.000 de tone față de anul anterior, de pe o suprafață cultivată de 423,5 mii hectare, din care 421,6 mii hectare majoritar privată, potrivit datelor comunicate de INS. 1,3 milioane tone de orz au fost exportate de România în 2018, în valoare totală de 235,8 milioane euro.

Comisia Europeană – DG Agri estimează, pentru acest an, o producție de orz cifrată la 61 milioane tone, la nivelul Uniunii, și un stoc, la finalul anului comercial 2019/2020, de 8 milioane tone, în creștere față de anul anterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.