Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se află în fața unor alegeri cruciale în 2024 - va pune țara extrema dreaptă aflată în ascensiune la putere?

vot europarlamentare

Partidul de extremă-dreapta AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) din România este în creștere în popularitate și ar putea intra într-o coaliție guvernamentală anul viitor, după alegerile parlamentare din țară. România, membră a Uniunii Europene, va organiza anul viitor alegeri locale, prezidențiale, parlamentare și europene - ceea ce face ca anul 2024 să fie un moment crucial pentru țară și pentru Europa, întrucât se așteaptă ca extrema dreaptă să continue să câștige teren, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

"Aceste alegeri sunt importante atât pentru situația politică din România, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, unde extrema dreaptă a crescut în popularitate în multe state membre, cum ar fi Suedia, Slovacia și acum Ţările de Jos", a declarat pentru Euronews Fernando Casal Bertoa, profesor asociat de politici comparate la Universitatea din Nottingham, în Marea Britanie. Alegerile de anul viitor ar putea determina "o direcție complet nouă pentru această țară", a adăugat el.

Un sondaj recent realizat de institutul de sondaje INSCOP, publicat la începutul lunii noiembrie, a arătat că guvernul de coaliție aflat la putere în această țară - care include social-democrații de stânga (PSD) și liberalii de centru-dreapta (PNL) - nu va obține o majoritate absolută în alegerile parlamentare de anul viitor. Guvernul de coaliție s-a luptat în acest an cu menținerea sub control a finanțelor publice ale țării, situație care a deschis calea pentru ca extrema dreaptă să câștige teren în România.

Potrivit sondajului de opinie - care a fost comandat de site-ul românesc de știri News.ro și realizat pe un eșantion de 1.100 de persoane în perioada 23 octombrie-2 noiembrie - 29,5% dintre români ar vota pentru PSD, partidul premierului Marcel Ciolacu și 18,4% pentru liberali la alegerile parlamentare de anul viitor. Potrivit sondajului INSCOP, partidul ultranaționalist de opoziție AUR - o abreviere pentru "aur" în limba română - ar avea 20,2% din sprijinul alegătorilor, ceea ce ar plasa partidul în fața liberalilor de la PNL.

Ce este AUR și ce reprezintă?

În decembrie 2020, puțin cunoscutul AUR, care fusese format în toamna anului 2019, a ieșit din anonimat și a obținut aproape 9% din totalul voturilor la alegerile parlamentare din România. De atunci, partidul a câștigat în mod constant mai mult sprijin în sondajele de opinie recente. Ascensiunea partidului s-a datorat în parte sprijinului copleșitor al diasporei românești, care, potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, profesor de politici publice comparate la Universitatea LUISS Guido Carli din Roma, "are un procent mare de persoane marginale, slab calificate, care de fapt lucrează doar sezonier în Europa".

"I-am numit, spre indignarea unora, 'lumpen-diaspora', ca să-l parafrazez pe Karl Marx", a explicat Alina Mungiu-Pippidi, referindu-se la un termen care, în context marxist, indică o populație neinteresată de progresul revoluționar. "Aveau nevoie de o alternativă radicală de tip 'F... voi' la sistemul politic existent și au găsit-o" în AUR, a adăugat ea. De asemenea, pandemia a "ajutat enorm" la ascensiunea AUR, la fel cum a ajutat Alternativa pentru Germania (AfD) să își crească baza, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

"Ei au fost partidul anti-vaccin, iar în România, tot cu complicitatea Bisericii Ortodoxe, jumătate din populație nu s-a vaccinat. Acesta a fost principalul vânt în pânzele lor", a adăugat ea. "La fel ca în Olanda, oamenii sunt foarte nemulțumiți de modul în care este guvernată țara", a declarat pentru Euronews Claudiu Tufiș, profesor asociat de științe politice la Universitatea din București, explicând popularitatea partidului de extremă dreapta.

"Nu există foarte multă reprezentare în sistemul politic românesc, cam aceeași coaliție conducând neîntrerupt țara de aproape 10 ani. Ei caută pe cineva care să le vorbească propria limbă", a adăugat el. AUR declară că reprezintă "familia, națiunea, credința și libertatea", dar Alina Mungiu-Pippidi a declarat pentru Euronews că, de fapt, reprezintă "antiștiință, fundamentalism creștin și suveranism".

De asemenea, partidul s-a poziționat ca un partid anticorupție într-o perioadă în care țara se confrunta cu scandaluri semnificative de corupție, o mișcare care a fost îmbrățișată și de alte partide populiste din Europa, precum Mișcarea Cinci Stele din Italia. În plus, se știe că AUR se opune căsătoriilor între persoane de același sex și a cerut unificarea Republicii Moldova cu România. În 2018, fondatorul AUR, fostul jurnalist Claudiu Târziu, a solicitat un referendum care a încercat să interzică căsătoriile între persoane de același sex, referendum care a eșuat.

Ar putea AUR să facă parte dintr-o nouă coaliție guvernamentală?

Potrivit lui Casal Bertoa, dacă AUR va face parte într-o zi dintr-un guvern de coaliție cu PSD va depinde de rezultatele alegerilor. "Liberalii ar putea dori să guverneze cu partidul de extremă-dreapta, dar nu sub ei, deci ar putea să-i aducă dacă au o susținere mai mare decât AUR, dar nu invers. Este greu de prezis", a declarat Casal Bertoa.

"Dar orice este posibil. Am văzut în Europa o tendință de normalizare a extremei drepte și a extremei stângi, iar alegerile din Olanda sunt un exemplu clar în acest sens", a adăugat el. "Mă așteptam ca AUR să câștige un pic mai mult decât a câștigat în ultimul tur de scrutin", a spus Claudiu Tufiș. "Dar probabil că vor fi într-o poziție care nu-i va permite să formeze o coaliție.

Partidele politice susțin că AUR ar trebui ținut la distanță. Cred că este mai posibil ca social-democrații și liberalii să continue cu aceeași coaliție pe care au avut-o în ultimii 10 ani", a adăugat Claudiu Tufiș. Cu nivelul de susținere estimat în prezent în sondaje, AUR ar putea revendica între 8 și 11 eurodeputați după alegerile europene din iunie 2024. Este probabil ca atunci partidul să se alieze cu Frații Italiei, partidul premierului Giorgia Meloni, despre care președintele AUR, George Simion, a spus că este "un model politic pentru noi".

Este UE cu ochii pe România?

Casal Bertoa consideră că UE urmărește îndeaproape ceea ce se întâmplă în România, precum și în alte țări, precum Spania și Ţările de Jos, "iar lucrul cel mai bun este că UE are mecanisme de intervenție în cazul în care aceste partide de extremă dreapta amenință democrația sau statul de drept." Problema, a adăugat el, este că UE "nu are nicio modalitate de a opri ascensiunea extremei drepte".

Claudiu Tufiș este de aceeași părere și afirmă că, chiar dacă AUR va câștiga în stil mare la alegerile europene, "va fi controlat în cadrul Parlamentului European".

Alina Mungiu-Pippidi crede că UE nu are niciun motiv de îngrijorare în privința AUR. "România este bine controlată de o coaliție de stânga-dreapta solid susținută de serviciile sale secrete mult prea puternice și de establishmentul său militar", a spus ea.

"Biserica poate flirta cu AUR, dar ea stă întotdeauna alături de establishmentul puterii. AUR va fi cooptat, ca toți radicalii dinaintea lor, cu avantaje guvernamentale, deși până atunci ar putea oferi câteva momente colorate în Parlamentul European", a adăugat Alina Mungiu-Pippidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.