Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România și colegele din UE se declară îngrijorate de situația din Kazahstan și condamnă ajutorul militar acordat de Rusia și alte state ex-sovietice

kazahstan, proteste

Uniunea Europeană este 'foarte îngrijorată' de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de 'situaţii care trebuie evitate', a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

'Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate', a declarat Borrell pe contul său de Twiiter, după trimiterea unor 'forţe de menţinere a păcii' de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO MASACRU în Kazahstan, mai ales la Almatî: Protestatarii au ucis cel puțin 18 militari și au rănit aproape 750

Această forţă a fost trimisă la cererea preşedintelui kazah, Kassîm-Jomart Tokaev, iar misiunea ei va fi 'protejarea instalaţiilor de stat şi militare', acordarea de 'ajutor forţelor de ordine kazahe pentru a stabiliza situaţia şi a restabili statul de drept', precizase joi Rusia, care conduce de facto OTSC şi care a desfăşurat unităţi aeropurtate în Kazahstan.

'Drepturile şi securitatea civililor trebuie garantate', a avertizat Josep Borrell, care s-a întâlnit la Paris cu şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian. Franţa asigură de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Citește și: VIDEO MĂCEL în Kazahstan: Forţele de ordine au deschis focul în piaţa centrală din Almatî

'UE este pregătită să acorde sprijinul său pentru depăşirea acestei crize', a asigurat şeful diplomaţiei europene.

Considerată multă vreme drept ţara cea mai stabilă din Asia Centrală, Kazahstanul este zdruncinat de o mişcare de stradă care s-a declanşat în 2 ianuarie în vestul ţării în urma creşterii preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto de către majoritatea kazahilor din cauză că este mai ieftin decât celelalte sortimente de gaze. Protestele s-au extins în Almatî, capitala economică şi cel mai important oraş al ţării, unde manifestaţia a trecut de la un protest cu revendicări economice la o revoltă împotriva actualei puteri.

Bilanţul acestor violenţe este unul sever: poliţia a raportat 'zeci' de manifestanţi ucişi, iar Ministerul Sănătăţii a indicat că peste 1.000 de persoane au fost rănite, între care 62 grav. Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate la Almatî.

Citește și: Revoluția DEGENEREAZĂ: Polițiști DECAPITAȚI în Kazahstan - VIDEO

În contextul în care internetul şi telefonia mobilă sunt întrerupte în Kazahstan şi toate aceste cifre sunt greu de verificat, unii observatori din zonă, precum cunoscutul expert rus Arkadi Dubnov, au invitat autorităţile kazahe să facă precizări cu privire la modul în care 'au decedat' aceşti oameni şi în ce fel de confruntări. Pentru că scenarii în care agenţiile de presă internaţionale vehiculează mii de morţi, iar puterea cheamă trupe străine în ajutor s-au mai văzut în istoria recentă, a declarat Dubnov joi, într-o intervenţie la postul de televiziune independent Dojdi, fără să facă mai multe precizări.

Citește și: VIDEO-FOTO - ATENȚIE, imagini ȘOCANTE! 'Omuleții verzi' au preluat controlul pe străzile din Kazahstan: oamenii sunt PERCHEZIȚIONAȚI pe stradă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.