Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru haine ecologice, produse cu materiale şi tehnologii cu impact minim asupra mediului (studiu)

craiova.ro
haine

Aproape trei sferturi dintre români reciclează deşeurile din gospodărie şi mai bine de jumătate dintre cei care o fac îşi duc la reciclat hainele vechi, arată un studiu iVox realizat la comanda Fundaţiei World Vision România.

Majoritatea respondenţilor au declarat că ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru haine ecologice, produse cu materiale şi tehnologii cu impact minim asupra mediului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

"Una dintre surprizele revelate de sondajul World Vision este faptul că cei mai mulţi dintre români (50,4%) ar fi de acord să plătească mai mult pentru a purta haine ecologice, produse cu materiale şi tehnologii prietenoase cu mediul. De asemenea, peste 70% dintre români ar cumpăra haine realizate din materiale reciclate, ca de exemplu din PET reciclat, din care se produce poliesterul", se precizează într-un comunicat al World Vision remis miercuri AGERPRES.

Rezultatele studiului arată că românii sunt relativ bine informaţi cu privire la poluare şi îşi doresc să recicleze deşeurile din gospodărie, însă nu au unde să o facă. Într-o proporţie covârşitoare, respondenţii consideră că primăriile sunt principalele responsabile de gestionarea problemei deşeurilor, menţionează autorii documentului.

Deşeurile textile reprezintă o sursă majoră de poluare în condiţiile în care, anual, în lume se produc circa 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte iar majoritatea celor purtate şi uzate ajung în gropile de gunoi municipale sau sunt arse în incineratoare.

Potrivit studiului citat, efectele negative asupra sănătăţii provocate de poluarea cu deşeuri textile sunt în general cunoscute de către români. Astfel, circa 80% dintre respondenţi au menţionat pericolul microfibrelor sintetice care ajung în carnea peştilor pe care îi consumăm şi poluarea solului cu materiale textile care se descompun în sute de ani.

Citește și: Iohannis, declarație controversată! Ce se întâmplă cu elevii bolnavi care nu pot susține examenele .

Aproape trei români din patru (73%) reciclează deşeuri, în majoritate plastic (88%), hârtie şi carton (85%) şi sticlă (75%). Aproape 87% din cei care nu reciclează deocamdată deşeuri textile ar fi interesaţi pe viitor să o facă.

Doar jumătate (57%) reciclează însă şi materialele textile precum hainele vechi, principalele motive indicate fiind protejarea mediului (60%) şi faptul că pur şi simplu reciclarea este o soluţie mai bună decât aruncarea hainelor vechi la coş. Soluţiile cele mai potrivite pentru a scăpa de îmbrăcămintea veche sunt donaţia (80%), urmată de reciclare (74%) şi recondiţionarea hainelor uzate pentru a putea fi purtate o perioadă mai îndelungată (53%).

Principala dificultate cu care se confruntă cei care doresc să îşi dea hainele uzate la reciclat este lipsa unor containere speciale pentru colectarea selectivă, indicată de 8 din 10 respondenţi, precum şi faptul că le lipsesc informaţiile privind locul şi modul de colectare (5 din 10).

Atunci când sunt întrebaţi cine ar trebui să vină cu soluţii pentru a stimula reciclarea/recondiţionarea hainelor vechi, 46% dintre respondenţi au nominalizat primăriile. La mare distanţă urmează Guvernul (24%).

Citește și: Ministrul Justiției, reacție după decizia CSM: ‘La fel voi proceda și data viitoare’

Potrivit autorilor documentului, industria textilă a contribuit la poluarea oceanelor cu aproximativ 1,4 milioane de trilioane de particule de fibre de polimeri, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.

Industria modei are un impact masiv asupra mediului, fiind responsabilă pentru 20% din apele uzate ale lumii, 10% din emisiile de carbon şi cantităţi vaste de deşeuri. În fiecare secundă, un camion de gunoi plin de textile este aruncat la groapa de gunoi sau incinerat.

"Ca răspuns la această problemă, World Vision s-a alăturat altor 24 de organizaţii neguvernamentale din Uniunea Europeană în campania #WardrobeChange, parte din proiectul Make Europe Sustainable for All, care intenţionează să schimbe radical modul în care cumpărăm, folosim şi reciclăm îmbrăcămintea: să donăm ce poate fi refolosit şi să reciclăm restul hainelor. Iniţiativa se înscrie în cadrul global de acţiuni pentru Obiective de Dezvoltare Durabilă, pe care România s-a angajat să le atingă până în 2030.

La nivelul Uniunii Europene, există o Directivă-cadru privind deşeurile care stipulează că până în 2025 statele membre trebuie să colecteze selectiv deşeurile textile. Din păcate, în acest an România se va confrunta probabil cu o procedură de infringement (încălcarea legislaţiei comunitare) din cauza modului defectuos în care tratează problema deşeurilor în general. Performanţa este foarte joasă în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor municipale (14%) faţă de ţinta de 50%. În 2017, 70% din deşeurile municipale erau aruncate la groapa de gunoi, o proporţie foarte înaltă faţă de media UE. În plus, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare a deşeurilor a crescut la 4%. Deşi nu există încă, Comisia Europeană va stabili ţinte cantitative pentru reducerea deşeurilor textile în UE, ca parte a ambiţiosului plan de mediu European Green Deal", se mai arată în comunicat.

Studiul World Vision România a fost realizat online, în această primăvară, pe un număr de 2.232 de persoane. Eşantionul studiat reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban.

World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, organizaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.