Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii dorm puțin și prost - Medicii AVERTIZEAZĂ: Insomniile nu trebuie tratate după ureche

dormit somn

Dormim tot mai puţin şi prost, iar acest lucru poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Epuizaţi de-a lungul anului, mulţi români încearcă să recupereze în vacanţă. Profită de perioada sărbătorilor ca să-şi încarce bateriile. Nu e suficient, avertizează medicii, care vin cu sfaturi pentru un somn odihnitor, anunță observator.tv.

Somnul la români e subiect sensibil. Doar unul din zece reuşeşte să doarmă 7-8 ore pe noapte, cât este ideal. Aşa că pentru mulţi, vacanţa de sărbători a fost un prilej perfect să-şi încarce bateriile.

Vezi si: Guvernul Orban stă pe un butoi cu pulbere / SURSE .

Însă somnul pierdut în restul anului nu se recuperează. Iar oboseala acumulată în timp duce la tulburări grave. Sistemul imunitar începe să slăbească şi poate creşte riscul de boli cardiace.

Stresul cotidian, obiceiurile alimentare proaste şi grijile sunt câteva dintre cauzele care ne alungă somnul. Ultimele studii arată că o treime din populaţia adultă suferă de insomnii, iar acest lucru ne afectează atât fizic, cât şi psihic.

Medicii atenţionează că insomniile nu trebuie tratate după ureche pentru că ne putem face mai mult rău decât bine.

ANA MARIA CÂMPEANU, medic psihiatru: Există o prevalenţă mai mare a pacientului vârstnic, la femei, şi la persoane cu deficienţe socio-economice. Nivelul socio-economic poate afecta foarte mult. Pacienţii cu insomnie devin foarte preocupaţi de această problemă şi dezvoltă stări de anxietate, oboseală marcată a doua zi, de labilităţi emoţionale şi de irascibilităţi

Psihologii vin şi cu sfaturi pentru un somn liniştit.

MARIA BARB, medic psiholog: Să evităm zgomot, iluminat, să evităm, înainte de culcare, cu cel puțin o oră folosirea laptopului, telefonului mobil, să avem grijă la o alimentație corespunzătoare. Să mâncăm mai puțin. Evitarea consumului de energizante, cafea, tutun.

Citește și: SONDAJ CURS - Sprijin fragil al populației pentru alegerile anticipate

Înainte de culcare, românii sunt cei mai avizi consumatori de tehnologie din toată Europa, arată un studiu de specialitate. Peste jumătate adorm cu ochii într-un ecran de televizor, telefon sau tabletă - calea sigură către un somn agitat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.