Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii încă îi mai așteaptă pe americani: Mai mult de jumătate cred că SUA au cea mai puternică armată din lume

facebook.com
armata SUA

Conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, jumătate dintre români (50.5%) apreciază că Statele Unite ale Americii dețin cea mai puternică armată din lume. Această cifră este în creștere semnificativă față de anul precedent, când doar 39.7% dintre respondenți susțineau această afirmație.

 

China ocupă locul secund în percepția românilor, cu 28.8% dintre respondenți menționând că aceasta deține cea mai puternică armată. Totuși, această opinie este în scădere față de sondajul similar din 2021, când 16.4% dintre participanți considerau că China este lider în acest domeniu.

În schimb, Rusia a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce privește percepția puterii militare, doar 14.3% dintre respondenți indicând că aceasta deține cea mai puternică armată. În comparație, în 2021, 33.5% dintre români considerau că Rusia este lider în domeniu.

În rândul categoriilor demografice, se remarcă faptul că bărbații, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cele cu educație superioară, angajații în sectorul privat și cei cu un venit mai ridicat sunt mai predispuși să considere că SUA dețin cea mai puternică armată din lume. Pe de altă parte, China este percepută drept țara cu cea mai puternică armată mai ales de către persoanele cu venituri mai scăzute și angajații în sectorul public.

Cea mai puternică economie din lume

 

În opinia a 35.5% dintre respondenţi China este ţara care are cea mai puternică economie din lume (41.5% în sondajul INSCOP din iunie 2021). 31.7% cred că SUA au cea mai puternică economie din lume (24.1% în 2021), 14.8% Japonia (14% în 2021), 12.6% Germania (14.1% în 2021), iar 0.8% altă ţară. Ponderea non-răspunsurilor este 4.7%.

China este văzută drept ţara cu cea mai puternică economie din lume în special de către persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din regiunile Bucureşti-Ilfov şi Vest şi angajaţii la privat.

Ţara/ regiunea în care sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor

 

Întrebaţi în care ţară sau regiune consideră că sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor, 39.2% dintre respondenţi indică Uniunea Europeană (37.4% în sondajul INSCOP din iunie 2021), 38% SUA (39.2% în 2021), 8.2% China (4.1% în 2021) şi doar 2.1% Rusia (4,3% în 2021). 5.6% menţionează altă ţară, iar 6.8% nu ştiu sau nu răspund.

Sunt de părere că în Uniunea Europeană sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor în proporţii mai mari decât media: bărbaţii, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural cred într-o proporţie mai mare decât media că în SUA sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor.

„Evaluarea generică a principalelor repere de putere militară, economică şi valorică ale lumii arată o cunoaştere bună a acestora de către români, care identifică SUA drept puterea militară principală, urmată de China şi Rusia, ultimele două schimbându-şi poziţiile comparativ cu sondajul anterior pe acest subiect realizat în iunie 2021. Românii identifică China drept puterea economică principală, dar în scădere comparativ cu situaţia din 2021, diferenţa dintre China şi SUA reducându-se semnificativ de la 17 puncte procentuale în 2021 la mai puţin de 4 în 2024. Percepţia Rusiei de mare putere militară pare să fi fost afectată de războiul din Ucraina, în timp ce percepţia Chinei de mare putere economică a fost probabil afectată de consecinţele economice ale pandemiei. Uniunea Europeană şi SUA sunt percepute de departe drept ţările/regiunile în care sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor”, subliniază Remus Stefureac, director INSCOP.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.