Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii petrec peste 3 ore pe zi pe rețelele de socializare (studiu)

mintmetrics.ro
retele sociale social media

Jumătate dintre români petrec peste 3 ore pe zi pe rețelele de socializare. În topul preferințelor conduce Facebook, urmat de Instagram și TikTok. Românii vor reclame care îi amuză sau îi ajută să se deconecteze, informează Mediafax.

Rețelele de socializare rămân și în anul 2023 o resursă importantă pentru brandurile care doresc să-și facă auzită povestea sau să-și promoveze ofertele. Asta pentru că 93% dintre români petrec cel puțin o oră pe zi în Social Media, iar 21% dintre aceștia stau chiar mai mult de 4 ore.

Potrivit unui studiu Zitec, realizat la nivel național în februarie a anului 2023, pe un eșantion de 500 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, Facebook rămâne în continuare cea mai utilizată platformă de social media (86%), urmată de Instagram (69%) și TikTok (61%), aceasta din urmă înregistrând cea mai mare creștere în preferințele românilor, comparativ cu anul trecut (+20%).

Twitter a câștigat în ultimele luni tot mai multă notorietate la nivel național. Platforma a înregistrat un procent de 30% atunci când vine vorba despre utilizarea săptămânală, depășind astfel LinkedIn. Comparativ cu datele înregistrate în anul 2022, LinkedIn se afla pe locul 4 în topul utilizărilor cu 29%, iar Twitter a înregistrat atunci 27%.

Peste 3 ore pe zi, atât petrec 48% dintre români în medie pe rețelele de socializare.

Studiul a arătat că 68% dintre respondenți urmăresc cel puțin un influencer sau o celebritate în mediul online. 43% dintre români au și ales să achiziționeze produse sau chiar au descoperit unele noi, după ce acestea au fost promovate de influenceri. Acest lucru arată importanța realizării unei strategii de marketing online în care brandurile să-și îndrepte atenția către influencerii și/sau persoanele publice care se identifică cel mai bine cu filosofia lor de business.

Peste 60% dintre români consumă cel mai des în mediul online conținut de tip video. Mai mult, datele arată că produsele prezentate în online în format video realizat cât mai realist, fără prea multă editare și efecte speciale prezintă un grad de încredere mai ridicat pentru români.

Doar 29% dintre românii care au participat la studiu au spus că reclamele pe care le văd în mediul online sunt în mare parte relevante pentru ei. 57% dintre români spun că au preferat să vadă în ultima perioadă reclame care îi amuză sau îi ajută să se deconecteze, iar cele mai puțin apreciate (de 48% dintre respondenți) sunt cele care par să promoveze o agendă politică.

Însă majoritatea deciziilor de cumpărare sunt luate în baza situației economice actuale, care are un impact puternic asupra tiparului de consum. Pentru 61% dintre români, prețul este cel care face diferența atunci când vine vorba despre brandul de la care aleg să cumpere un produs.

În ceea ce privește tendința de achiziție din mediul online, procentele diferă destul de mult dacă vorbim despre alimente, articole de îmbrăcăminte sau produse electronice.

Dacă pentru alimente oamenii preferă în proporție de 83% să cumpere din magazinele fizice, pentru articole de îmbrăcăminte procentul scade la 58%. Totuși când vine vorba despre produse electronice, 59% dintre români preferă să le comande online.

Studiul arată că reclamele din online au un impact puternic asupra deciziei de cumpărare, deoarece 50% dintre participanți spun că au cumpărat destul de des sau de câteva ori produse sau servicii după ce au văzut o reclamă în mediul online, chiar dacă nu cunoșteau brandul respectiv. Deși reclamele au o influență puternică, 91% dintre respondenți spun că se documentează uneori sau destul de des în mediul online înainte de a face o achiziție.

Românii preferă să afle informații despre produse în primul rând dintr-o prezentare video, abia apoi din descriere, iar 90% dintre ei consideră că adăugarea unei imagini 360 grade pe pagina unui produs le va influența decizia de cumpărare. De asemenea, și numărul imaginilor de produs de pe un website este important. Peste 5 imagini, atâtea își doresc 85% din consumatorii să găsească pentru un singur articol.

Situația economică actuală influențează tiparul de consum al românilor, care potrivit studiului, aleg să cumpere produse din mediul online după ce au o imagine de ansamblu asupra acestora.

Studiul a arătat că românii cumpără produse din mediul online după ce află mai multe informații despre ele din review-uri, apreciază dacă au o prezență solidă pe rețelele de socializare sau sunt promovate de influenceri sau celebrități pe care le apreciază.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.