Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii se pot bucura: Curtea Constituţională a Austriei a respins legea ce condiţiona ajutoarele sociale pentru imigranţi de o bună cunoaştere a limbii germane

EuropeWord
austria

Imigranţii aflaţi în Austria nu îşi vor mai vedea reduse ajutoarele sociale dacă nu stăpânesc limba germană, conform unei decizii anunţate marţi de Curtea Constituţională de la Viena, care a respins astfel o dispoziţie a precedentului guvern, format din conservatori şi extrema dreaptă, prin care aceste ajutoare urmau să fie acordate de la 1 ianuarie 2020 în funcţie de nivelul de cunoaştere a limbii germane, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Reforma privind venitul minim garantat (Mindestsicherung), menită să descurajeze imigraţia motivată de asistenţa socială generoasă, a fost una dintre măsurile cheie ale executivului pe care premierul conservator Sebastian Kurz l-a format cu Partidul Libertăţii (FPOe), coaliţie care între timp s-a destrămat, Partidul Popular (OeVP) al lui Kurz rămânând la putere, iar FPOe a ajuns în opoziţie, informează agerpres.ro.

Citește și: Omul Olguței Vasilescu ‘traduce’ tăierea de la Educație! Lovitura pe care ar urma să le-o dea Guvernul profesorilor

Astfel, pentru ca un imigrant să primească întreaga alocaţie lunară de 863 de euro de care beneficiază conform legii o persoană fără resurse, acesta ar fi trebuit să dovedească faptul că are un anumit nivel de cunoaştere a limbii germane, ori a limbii engleze, în caz contrar ajutorul social fiind redus la 563 de euro.

Însă, Curtea Constituţională a apreciat că aceste dispoziţii încalcă principiul egalităţii şi a invalidat actul normativ. Legiuitorul nu a ţinut cont ''de faptul că există diferite situaţii (dificultăţi de învăţare, boală, analfabetism) din cauza cărora o persoană nu poate fi în măsură să atingă un asemenea nivel de cunoaştere a limbii'', şi chiar în astfel de condiţii ''aceste persoane îşi pot găsi loc pe piaţa muncii'', întrucât există numeroase oportunităţi de locuri de muncă ''pentru care nu este solicitat un asemenea nivel de germană sau engleză'', se arată în motivarea Curţii.

Citește și: Presedintele Iohannis: `Mai este foarte puțin timp`

În aceeaşi decizie a fost respinsă şi o altă măsură, prin care cuantumul alocaţiilor pentru copii era diminuat pe măsură ce creştea numărul copiilor unei familii, măsură menită de asemenea să descurajeze imigraţia motivată economic.

La vremea adoptării actului normativ respins acum de Curtea Constituţională premierul Kurz a susţinut măsura corelării ajutoarelor sociale cu nivelul de cunoaştere a limbii germane. ''Cine nu doreşte să se integreze, cine nu vrea să înveţe limba germană (...) va primi mai puţin în viitor'', a spus el atunci. Câştigător al alegerilor legislative din septembrie, Kurz negociază în prezent o nouă formulă de coaliţie cu Verzii, care se împotrivesc măsurilor contra imigranţilor.

Citește și: E oficial! Anunțul făcut de Dumitru Coarnă se adeverește! Ludovic Orban se ține de cuvânt .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.