Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romii cred că scopul vaccinului e sterilizarea bărbaților / VIDEO

bulibasa romi vaccinare

O reprezentantă a comunităţii rome din Iaşi susţine că unul dintre motivele pentru care mulţi dintre membrii comunităţii refuză vaccinarea anti-COVID este acela că bărbaţii, care în multe familii au cel mai important cuvânt, cred că acesta este un mijloc de a-i steriliza. Ea crede că, dacă bărbaţii vor fi convinşi, atitudinea faţă de vaccinare se va schimba.

„Ştiţi că la noi în comunităţile de romi, suntem o societate mai conservatoare. Încă în comunităţile tradiţionale bărbaţii au ultimul cuvânt – nu peste tot, nu generalizez, dar preponderent – şi aş vrea să aduc în atenţia dumneavoastră un aspect care s-a întâmplat acum câţiva ani, când se promova ideea sterilizării femeilor rome. Or acum vaccinul a fost văzut ca o tendinţă de a steriliza bărbaţii romi. Este o realitate cu care se confruntă întreaga societate românească", a afirmat Elena Motaş, reprezentata comunităţii romilor ursari din judeţul Iaşi, în cadrul unei dezbateri care a avut loc luni după amiază şi la care Alexandru Rafila, Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă au răspuns întrebărilor comunităţii rome pe tema vaccinării anti-COVID-19.

Motaş consideră că, dacă bărbaţii ar fi convinşi de beneficiile vaccinării, atitudinea comunităţi s-ar schimba în privinţa acestui subiect.

"Ar trebui să avem nişte eforturi conjugate în a avea vectori de opinie şi lideri care să convingă bărbaţii romi că nu sunt puşi în pericol, nici ei, nici familia lor, pentru că intervenţia ulterioară a resurselor umane va fi mult mai facilă în a convinge comunitatea că vaccinul nu ucide, nu distruge şi nu creează lucruri negative pe termen lung”, a susţinut reprezentanta comunităţii rome.

Ea a adăugat că numeroase cadre medicale nu încurajează vaccinarea.

"Mulţi dintre medicii de familie şi mulţi dintre medicii care sunt în sistemul sanitar nu încurajează vaccinarea. Ba mai mult decât atât, vă spun cu toată responsabilitatea, cunosc medici care au descurajat comunitatea romă să facă vaccinul. Cred că este o problemă care ţine de sistemul sanitar”, le-a mai transmis Elena Motaş celor trei medici prezenţi la dezbatere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.