Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruinele unei biserici vechi de 1000 de ani, ctitorită de Otto cel Mare, au fost descoperite de arheologi în Saxonia

arheologie

O echipă de arheologi care efectua săpături în căutarea rămăşiţelor unui palat imperial din Germania, a descoperit ruinele unei biserici vechi de 1000 de ani, ctitorită de Otto cel Mare (Otto I), transmite miercuri Live Science.

Otto I, care a trăit între anii 912 - 973, a rămas în istorie pentru că a consolidat şi extins Sfântul Imperiu Romano-German, autoproclamându-se succesorul lui Carol cel Mare. Imperiul, cu centrul de putere pe actualul teritoriu al Germaniei, controla teritorii vaste din Europa centrală, potrivit agerpres.ro.

O serie de izvoare istorice atestau construcţia unui palat şi a unei biserici în apropiere de Helfta, în Saxonia, pentru împăratul roman. Arheologii din cadrul Biroului de Stat din Saxony-Anhalt pentru Conservarea Monumentelor şi Arheologie, coordonaţi de Felix Biermann, au început să caute acest palat din luna mai.

Biserica cu trei abside are aproximativ 30 de metri lungime şi a fost construită în forma unei cruci. Clădirea a fost distrusă în perioada Reformei Protestante ce a cuprins Europa în secolul XVI şi a dus la apariţia unor noi biserici creştine. Biserica şi palatul "dominau" valea în care au fost construite, conform comunicatului echipei de arheologi.

Printre artefactele descoperite până în prezent printre ruine se numără un crucifix din bronz, decorat cu smalţ şi meşteşugit la Limoges, în Noua Aquitanie (pe teritoriul actual al Franţei), în secolul XIII, conform arheologilor. De asemenea, arheologii au descoperit şi un fragment dintr-un clopot, o broşă smălţuită din secolul IX şi mai multe monede.

Arheologii au descoperit şi câteva morminte în jurul bisericii, dintre care unele zidite cu cărămizi. Săpăturile arheologice continuă în sit. Deocamdată excavarea bisericii rămâne prioritară, dar izvoarele istorice vorbesc şi despre existenţa unui palat în apropierea acesteia, palat ce nu a fost încă descoperit.

Izvoarele menţionează că, deşi Otto cel Mare a dispus construcţia bisericii şi a palatului, împăratul nu le-a vizitat decât o singură dată, la inaugurarea bisericii în jurul anului 968. Arheologii au mai notat că Otto I deţinea numeroase complexe formate din palate şi biserici în diferite locuri ale imperiului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.