Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rulmentul Brașov - prima uzină comunistă care se va transforma într-un parc. Ce variante se propun

Biz Brasov
rulmentul brasov

Administrația brașoveană a luat decizia ca 17,5 hectare din fosta uzină brașoveană Rulmentul, intrată în faliment în 2007, să fie transformate în parc. Primarul Brașovului, George Scripcaru susține că s-a luat decizi ca dintre cele trei variante propuse de Banca Mondială pentru reconversia platformei să fie pusă în practică cea care va oferi cea mai mare suprafață de spațiu verde. „Din cele trei scenarii propuse de firma angajată de Banca Mondială, ne dorim să implementăm varianta cu cel mai mult spațiu verde și cu spații de agrement”, a spus Scripcaru.

Vezi și: Protest împotriva distanţării sociale s-a terminat cu arestări în Olanda

Practic, scenariul accesat prevede păstrarea a doar 8% dintre clădirile existente, cele care contribuie cel mai mult la identitatea locului, însă spațiul verde va fi de 17.5 ha de parcuri, zona urmând să fie un centru de agrement, cu terenuri de sport, parc de distracții, un studio de film și centru expozițional. Cel de-al treilea scenariu păstrează clădirea școală sau grădiniță și muzeul, însă nu cuprinde zone rezidențiale sau clădiri de birouri (cu excepția celor necesare administrării zonei). Valoarea „redesenării” acestei zone din noi perspective urbanistice ar urma să se ridice la 43 de milioane de euro, fopnduri care ar urma să fie atrase în mare parte din fonduri europene., relatează BizBrasov.ro

Anul trecut, o firmă angajată de Banca Mondială în contractul de asistență tehnică pentru dezvoltare urbană încheiat cu Primăria Brașov a prezentat trei scenarii aplicabile pentru regenerarea urbană a zonei fostei uzine Rulmentul.

Așa ar urma să arate ruinele uzinei Rulmentul

Terenul are o suprafață de 31,3 hectare, o parte fiind proprietatea Municipiului Brașov, o parte proprietatea statului, dar în administrarea municipiului. Scenariile s-au bazat pe nevoile actuale și viitoare de dezvoltare a zonei, corelate cu o analiză a pieței imobiliare și de afaceri din zonă, dar și cu 14 studii de caz ale unor modele de succes de regenerare urbană din lume.

Cele trei scenarii prezentate sunt diferențiate în principal de raportul dintre clădirile existente și cele nou-construite și de spațiul verde creat, însă toate au în vedere funcțiuni de tip rezidențial, birouri (inclusiv un sediu de servicii publice, care poate găzdui, de exemplu, birouri ale primăriei), un centru comercial de dimensiuni mai mici decât un hypermarket sau un mall, un centru sportiv, magazine mici la parterul blocurilor (și spații comerciale care să favorizeze micii întreprinzători în domeniul serviciilor sau micile ateliere), un hotel, un centru medical, o clădire cu utilizare multifuncțională, un parc de distracții sau tematic, un muzeu tehnic și un motodrom/teren de sport/zonă în aer liber pentru festivaluri.

Unul dintre scenarii prevedea menținerea a 61% din clădirile existente și crearea a 13,3 ha de parcuri și spații verzi.

Scenariul al doilea propunea menținerea a 36% dintre clădiri și o suprafață de 14,2ha de parcuri și spații verzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.