Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruptura Dăncilă - Dragnea: variantă de compromis în PSD (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă Liviu Dragnea dăncilă dragnea dragnea dăncilă

În PSD a început să circule un nou scenariu de lucru pentru o remaniere guvernamentală fără scântei, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că respinge miniștrii propuși la Justiție (Eugen Nicolicea), Fonduri europene (Oana Florea) și Românii de pretutindeni (Liviu-Tit Brăiloiu).

Surse din partid spun că premierul Viorica Dăncilă refuză să ceară Parlamentului restructurarea Guvernului în lipsa unei promisiuni ferme a lui Klaus Iohannis că nu va pune piedici acestei proceduri. Și cum această garanție are șanse minime să apară, restructurarea în acest moment pică.

Dăncilă se teme că prin tertipuri juridice și contestații la CCR, șeful statului ar putea paraliza tot Guvernul în cazul unei restructurări votate în Parlament, așa că premierul preferă o mini-criză cu 3 ministere decât să-i dea lui Klaus Iohannis șansa să joace schimbarea Executivului.

Opțiunea lui Dăncilă a fost aspru criticată de liderul PSD Liviu Dragnea în discuții informale din partid, spun surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Liderii PSD forțează o restructurare asigurând-o pe Dăncilă că Iohannis nu are cum să schimbe Executivul câtă vreme PSD și ALDE au majoritate în Parlament.

În acest moment, pozițiile par diametral opuse:

1. Dăncilă nu vrea restructurare și ar vrea să propună noi miniștri pe care de data asta Klaus Iohannis nu-i mai poate respinge.

2. Liderii PSD nu vor să schimbe propunerile de miniștri și așteaptă ca premierul să-i impună prin restructurarea Guvernului.

O soluție de compromis vehiculată în PSD, spun surse din partid pentru ȘTIRIPESURSE.RO, este o combinație între cele două variante, în care fiecare 'tabără' face un pas înapoi: se face restructurare (cum vor liderii PSD și Liviu Dragnea) dar cu alți miniștri (cum vrea Dăncilă). Astfel, spun sursele citate, se evită astfel si posibilul atac al lui Klaus Iohannis la CCR pe motiv că i-au fost trimiși prin restructurare miniștri pe care i-a respins.

În PSD s-a luat decizia ca subiectul să fie tranșat după alegerile europarlamentare din 26 mai.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.