Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a ameninţat cu folosirea forţei nucleare/ presă

nucleara

Rusia a ameninţat că va folosi 'forţa nucleară' pentru a apăra anexarea Crimeii şi a avertizat că 'aceleaşi condiţii' care au determinat-o să recurgă la acţiuni militare în Ucraina există şi în cele trei state baltice membre ale NATO, se arată în notele întocmite de un oficial de la Washington ce a participat la o întâlnire între generali ruşi şi responsabili americani, consemnează joi presa britanică. 

Conform acestor note consultate de The Times, la respectiva întâlnire ce ar fi avut loc luna trecută în Germania, Moscova a ameninţat cu un 'spectru de răspunsuri, de la cele nucleare până la cele fără caracter militar' dacă NATO îşi dislocă mai multe forţe în Lituania, Letonia şi Estonia. De asemenea, generalii ruşi participanţi la discuţii au menţionat că dacă NATO furnizează arme Ucrainei, acest lucru va fi considerat la Moscova drept 'o nouă intruziune a NATO către graniţele Rusiei' şi drept urmare 'poporul rus ar putea cere o reacţie puternică'. 

Potrivit notelor comentate şi de publicaţiile The Independent şi Financial Times, generalii ruşi au mai spus atunci că 'aceleaşi condiţii care au existat în Ucraina şi au determinat Rusia să treacă la acţiune acolo' sunt constatate de Moscova şi în cele trei state baltice, care, la fel ca Ucraina, au pe teritoriul lor minorităţi rusofone numeroase. 

Totuşi, documentele citate sugerează că Moscova intenţionează să evite infiltrările de trupe şi de armament, favorizând alte mijloace, pentru a nu da Alianţei Nord-Atlantice motive să desfăşoare la rândul ei trupe. Însă dacă NATO recurge la o astfel de măsură, atunci această organizaţie ar fi considerată la Moscova drept 'un potenţial co-agresor împotriva minorităţilor rusofone din statele baltice', unde, conform aprecierii oficialului american ce a întocmit notele, situaţia este 'pentru Statele Unite potenţial mai periculoasă ca în Ucraina'. 

Şi preşedintele rus Vladimir Putin a evocat recent, într-un documentar despre anexarea Crimeii, că în primăvara anului trecut nu a exclus posibilitatea de a ordona punerea forţelor nucleare ruseşti în stare de alertă dacă planul de alipire a acestei peninsule nu s-ar fi desfăşurat conform aşteptărilor Rusiei. 

Într-o primă reacţie oficială a Moscovei după articolele publicate joi de presa britanică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Rusia ar fi formulat ameninţările menţionate, dar nu a dezvoltat subiectul şi nu a oferit precizări convingătoare, limitându-se să afirme, conform agenţiei EFE, că este vorba despre un 'exemplu clasic al isteriei continue menite să demonizeze' Rusia.AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.