Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație! Rusia îl acuză pe Navalnîi și Ucraina pentru uciderea bloggerului militar rus: e un 'atentat terorist'

PA News Agency
explozie cafenea sankt petersburg

Rusia a calificat luni drept atentat terorist asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, care a decedat cu o zi în urmă într-o explozie la Sankt-Petersburg şi a legat atacul de serviciile speciale ucrainene şi de Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), scos în afara legii, al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie deja de doi ani, relatează EFE, informează Agerpres.

'A fost stabilit că atentatul terorist comis la 2 aprilie la Sankt-Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ucrainene cu participarea unor agenţi care au colaborat cu FBK-ul lui Navalnîi', susţine Comitetul antiterorist rus într-un comunicat.

La 10 iunie 2021, justiţia rusă a scos în afara legii mai multe organizaţii asociate cu Navalnîi, inclusiv FBK, mişcarea sa politică, şi Fondul pentru protecţia drepturilor cetăţenilor (FZPG), declarându-le 'extremiste', aminteşte EFE.

Potrivit Comitetului antiterorist, Daria Trepova, prezumtiva principală suspectă în acest atentat reţinută luni de forţele de securitate ruse, este o 'susţinătoare activă' a FBK. Comitetul a mai adăugat că cercetările continuă.

Kremlinul denunță un act terorist

De asemenea, Kremlinul a declarat luni că asasinarea celebrului blogger militar Vladlen Tatarski la Sankt-Petersburg constituie un 'act terorist' şi a citat Comitetul antiterorist afirmând că ar exista dovezi care leagă Ucraina de atentatul cu bombă, potrivit Reuters.

Într-o întâlnire cu presa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a referit la acelaşi comunicat al Comitetului antiterorist, reiterând că 'acesta este un act terorist'.

'Faza activă a anchetei este acum în curs de desfăşurare', a spus Peskov, adăugând: 'Vedem măsuri destul de energice pentru reţinerea suspecţilor. În orice caz, haideţi să avem răbdare şi să aşteptăm următoarele anunţuri din partea serviciilor speciale care lucrează la acest caz'.

Peskov a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost 'informat imediat despre acest' caz.

'Sperăm în însănătoşirea grabnică a victimelor atacului terorist şi, bineînţeles, transmitem condoleanţe familiei şi rudelor' jurnalistului decedat, a spus Peskov. Treizeci şi două de persoane au fost rănite în urma exploziei.

Principala suspectă a fost reținută

Separat, Ministerul de Interne rus a anunţat anterior că a reţinut-o pe Daria Trepova (26 de ani) pe care o consideră principala suspectă în atacul împotriva lui Tatarski.

Potrivit anchetatorilor, dispozitivul exploziv fusese ascuns într-o statuetă de ipsos care i-a fost oferită în dar bloggerului militar de una dintre participantele la evenimentul desfăşurat într-o cafenea din Sankt-Petersburg, local ce îi aparţine patronului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Forţele de securitate ruse au identificat-o pe Daria Trepova ca fiind persoana care i-a înmânat statueta lui Tatarski cu câteva minute înainte de explozie.

Trepova a fost deja vizată de autorităţile ruse în februarie 2022, când a fost condamnată la 10 zile de arest administrativ pentru o acţiune neautorizată împotriva campaniei militare ruse în Ucraina.

AFP scrie că o tânără femeie arestată luni în Rusia a recunoscut că a adus dispozitivul exploziv care l-a ucis pe blogger.

''Am adus o statuetă care a explodat'' în cafenea, a declarat Daria Trepova, într-un video publicat luni după reţinerea sa de către Ministerul de Interne rus. Întrebată de un poliţist cine i-a dat bomba, ea a răspuns că va explica ''mai încolo''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.