Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Update: Rusia acuză serviciile secrete americane în scandalul N. Stream după dezvăluirea NYT: 'O încercare de a-i deruta pe cei care încearcă să afle adevărul!'

brightspotcdn.com
Nord Stream

Update:

Informaţiile apărute în mass-media despre atacurile asupra gazoductelor Nord Stream sunt un efort "coordonat" de "a distrage atenţia", iar Kremlinul se declară perplex faţă de faptul că oficialii americani pot presupune ceva despre atacuri fără o anchetă, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters, relatează Agerpres. "Evident, autorii atacului vor să distragă atenţia. Evident că este o intoxicare coordonată în media", a spus Peskov pentru agenţia de presă de stat RIA.

"Cum pot oficialii americani să presupună ceva fără o anchetă?", a adăugat el.

Peskov a mai declarat că ţările care sunt acţionare la Nord Stream ar trebui să insiste asupra unei investigaţii urgente şi transparente. "Încă nu ni se permite accesul la anchetă. Doar acum câteva zile am primit note despre acest lucru de la danezi şi suedezi", a notat Peskov. "Nu este doar ciudat. Miroase a crimă monstruoasă", a adăugat el.

Știrea inițială:

Noile informații analizate de oficialii americani sugerează că un grup pro-ucrainean a comis atacul asupra conductelor Nord Stream de anul trecut, un pas spre stabilirea responsabilității pentru un act de sabotaj care a derutat luni de zile anchetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului, a informat marți The New York Times.

Oficialii americani au declarat că nu au nicio dovadă că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau locotenenții săi de top au fost implicați în operațiune, sau că autorii au acționat la comanda vreunui oficial guvernamental ucrainean.

Rusia, înclinată să creadă varianta jurnalistului Seymour Hersch

Doar că Federația Rusă se arată deranjată de noua pistă sugerată de jurnaliștii americani. Scurgerile de informații din presa americană despre sabotajul de pe conductele Nord Stream și Nord Stream 2 sunt menite să-i încurce pe cei care încearcă sincer să înțeleagă acest caz și nu există încredere în imparțialitatea concluziilor serviciilor speciale americane, a declarat marți ministrul-consilier rus de la Ambasada Rusiei la Washington, Andrei Ledenev, citat de instituția la care lucrează. "În primul rând, se atrage atenția asupra faptului că această publicație a primit instantaneu o lumină verde în domeniul informațiilor locale, literalmente zburând instantaneu în jurul mass-mediei. Acest lucru este remarcabil mai ales având în vedere încercările oficialilor și jurnaliștilor locali de a reduce la tăcere în mod deschis materialul rezonant al câștigătorului premiului Pulitzer, Seymour Hersch, pe aceeași temă”, a subliniat diplomatul. "Precum și opoziția administrației față de lansarea unei anchete cuprinzătoare și independente cu privire la acest act de terorism internațional împotriva infrastructurii energetice critice."

„O încercare de a-i deruta pe cei care încearcă sincer să ajungă la fundul adevărului”

Potrivit acestuia, "autoritățile locale, care au amenințat în mod deschis cu funcționarea conductelor de gaz și apoi au savurat în mod deschis distrugerea lor, au în mod clar ceva de ascuns". Cooperarea reciproc avantajoasă între Rusia și Europa, a remarcat ministrul-consilier, "a fost întotdeauna ca un ochi la Washington". "Nu avem și nu putem avea încredere în imparțialitatea concluziilor serviciilor de informații americane. Vedem scurgeri anonime ca nimic mai mult decât o încercare de a-i deruta pe cei care încearcă sincer să ajungă la fundul adevărului în această crimă flagrantă", a adăugat Ledenev. "Să înlăture din suspiciune oamenii de stat care au ordonat și coordonat atacurile din Marea Baltică asupra unor indivizi abstracti. Suntem convinși că justiția va prevala până la urmă. Vom depune toate eforturile pentru acest lucru", a conchis diplomatul.

Despre conductele Nord Stream și amenințările lui Biden

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, așa cum sunt cunoscute cele două conducte, se întind pe o distanță de peste 1200 de km (760 de mile) de la coasta de nord-vest a Rusiei până la Lubmin, în nord-estul Germaniei. Construcția primului gazoduct a costat peste 12 miliarde de dolari și a fost finalizată în 2011.

Nord Stream 2 a costat ceva mai puțin decât prima conductă și a fost finalizată în 2021, în ciuda obiecțiilor oficialilor din Statele Unite, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, printre altele, care au avertizat că va crește dependența Germaniei de gazul rusesc. În timpul unei viitoare crize diplomatice între Occident și Rusia, au argumentat acești oficiali, Moscova ar putea șantaja Berlinul amenințând că va reduce livrările de gaz, de care germanii au depins foarte mult, în special în timpul lunilor de iarnă. (Germania a renunțat la dependența de gazul rusesc în ultimul an).

La începutul anului trecut, președintele Biden, după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă, a declarat că decizia lui Putin de a ataca sau nu Ucraina va determina soarta Nord Stream 2. "Dacă Rusia invadează, ceea ce înseamnă că tancurile și trupele trec din nou granița Ucrainei, atunci nu va mai exista Nord Stream 2", a declarat Biden. "Îi vom pune capăt".

Când a fost întrebat cum anume se va realiza acest lucru, Biden a spus în mod criptic: "Vă promit că vom fi capabili să o facem".

Câteva săptămâni mai târziu, Scholz a anunțat că guvernul său va bloca punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2. La două zile după aceea, Rusia a lansat mult așteptata invazie.

De la exploziile de-a lungul conductelor din septembrie, au existat speculații galopante cu privire la ceea ce s-a petrecut pe fundul mării în apropierea insulei daneze Bornholm. Polonia și Ucraina au acuzat imediat Rusia că a plasat explozibilii, dar nu au oferit nicio dovadă.

Rusia, la rândul său, a acuzat Marea Britanie că a efectuat operațiunea - de asemenea, fără dovezi. Rusia și Marea Britanie au negat orice implicare în explozii.

O anchetă jurnalistică a plasat vina asupra SUA

Luna trecută, jurnalistul de investigație Seymour Hersh a publicat un articol pe platforma de buletin informativ Substack, concluzionând că Statele Unite au efectuat operațiunea la îndemnul lui Biden. În argumentarea cazului său, Hersh a citat amenințarea președintelui de dinaintea invaziei de a "pune capăt" Nord Stream 2, precum și declarații similare ale altor înalți oficiali americani.

Oficialii americani spun că Biden și consilierii săi de rang înalt nu au autorizat o misiune de distrugere a conductelor Nord Stream și spun că nu a existat nicio implicare a SUA.

Orice descoperire care aruncă vina pe Kiev sau pe alți actori susținuți de ucraineni ar putea provoca o reacție în Europa și ar face mai dificilă pentru Occident menținerea unui front unit în sprijinul Ucrainei.

Oficialii americani și agențiile de informații recunosc că au o vizibilitate limitată în ceea ce privește procesul decizional ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.