Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia amână plata datoriei Cubei până în 2027, pe fondul consolidării relaţiilor

Pixabay
Cuba steag flag

Rusia a acceptat să amâne până în 2027 plata unei părţi a creditelor acordate Cubei, a comunicat marţi Duma de Stat, la câteva zile după ce cele două state au anunţat o întărire a relaţiilor în contextul crizei ucrainene, transmite Reuters.

Împrumuturile, în sumă de 2,3 milioane de dolari, au fost oferite de Rusia Cubei între 2006 şi 2009 şi au finanţat investiţii în producerea de electricitate, metalurgie şi infrastructură de transport, arată comunicatul Dumei.

Deputaţii ruşi au ratificat un acord, semnat iniţial cu partea cubaneză în 2021 la Havana, care amenda termenii împrumutului, potrivit Agerpres.

Cuba şi-a exprimat săptămâna trecută sprijinul faţă de Rusia în confruntarea acesteia cu puterile occidentale în legătură cu Ucraina, în urma unei vizite a vicepremierului rus Iuri Borisov, şi a acuzat Statele Unite, vechiul său duşman, şi pe aliaţii lor că fac din Moscova o ţintă a 'propagandei de război' şi sancţiunilor.

Decizia Rusiei de a relaxa termenii împrumutului intervine într-o perioadă în care Cuba traversează o gravă criză socială şi economică, care a dus la penurii severe de alimente şi medicamente, şi urmează după protestele de anul trecut considerate cele mai ample de la revoluţia din 1959 condusă de Fidel Castro.

Din acel moment, cele două ţări au avut o lungă istorie de colaborare economică şi militară, chiar dacă în ultimii ani aceste relaţii s-au redus.

Totuşi, Rusia a continuată să trimită ajutor umanitar şi să acorde împrumuturi Cubei.

În ultimul deceniu, Havana şi-a restructurat de asemenea datoriile cu China, Germania şi Mexic, precum şi cu creditorii comerciali japonezi.

În octombrie, Cuba a ajuns la un acord cu Clubul de la Paris al statelor creditoare pentru a amâna plata tranşei anuale datorate în noiembrie până mai târziu în acest an.

Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, este aşteptat în Cuba şi Nicaragua miercuri şi joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.