Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia anunță expulzarea consulului Estoniei, declarat persona non grata

operationworld.com
Estonia

Rusia a anunţat miercuri expulzarea consulului Estoniei, reţinut în ajun şi acuzat de încercarea de a obţine 'documente clasificate', în contextul numeroaselor acuzaţii de spionaj între Moscova şi Occident, relatează France Presse.

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al Estoniei în Rusia pentru a-i transmite un 'protest ferm împotriva activităţilor consulului eston la Sankt-Petersburg, Mart Latte', a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.

Mart Latte a fost declarat 'persona non grata şi are la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi teritoriul rus', a adăugat ea.

Potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), consulul Estoniei la Sankt-Petersburg (nord-vest), al doilea oraş ca mărime al ţării, a fost arestat 'în flagrant delict' în momentul în care 'primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus', scrie Agerpres.ro.

FSB a denunţat un 'gest incompatibil cu statutul de angajat diplomatic' şi care are 'un caracter clar ostil faţă de Rusia'.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului eston de Externe, Aari Lemmik, a denunţat la rândul său marţi acuzaţii 'total nefondate' şi a calificat arestarea diplomatului drept o 'provocare' rusă.

'Aceasta este o poziţie cinică, întrucât există probe de netăgăduit cu privire la activităţile ilegale ale acestui diplomat eston', a reacţionat miercuri Maria Zaharova.

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura agravării tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii în 2014.

În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete şi i s-a cerut să părăsească teritoriul rus.

Rusia a fost la rândul său acuzată de mai multe ţări europene de implicare în numeroase cazuri de spionaj, ceea ce de fiecare dată a dus la expulzări reciproce de diplomaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.