Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia ar putea provoca un șoc global dacă întrerupe producția de petrol la scară largă, asta în timp ce țările OPEC+ și-au redus și ele producția

PBN Capital
petrol scadere

În februarie, țările OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, în principiu țări din lumea arabă)  au executat acordul de limitare a producției cu 137%, au calculat experții Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), citează Interfax dintr-un raport.

Astfel, 1,1 milioane de barili pe zi de petrol nu au intrat pe piață în februarie fata de plan.

Producția de petrol în țările OPEC+

„În februarie, producția de petrol din toate cele 23 de țări OPEC+ a crescut cu 350.000 b/zi, la 44,14 milioane b/zi, după ce producția din Libia s-a redresat și Arabia Saudită a obținut o creștere planificată, în atenția a doar 19 membri legați printr-un acord de furnizare, producția a crescut cu 120.000 b/zi, cu mult sub creșterea planificată de 400.000 b/zi În Nigeria, suferind de sabotaj, producția a scăzut cu 80.000 b/zi la 1,3 milioane b/zi în februarie, cu 400.000 barili pe zi mai mică decât era planificat", spune raportul.

Producția de petrol din Kazahstan a crescut în februarie la 1,65 milioane b/zi (execuția tranzacției cu 45%), în Azerbaidjan a scăzut la 0,57 milioane b/zi (303%).

Producția de petrol în Rusia

Aprovizionarea cu petrol din Rusia a scăzut în februarie cu 20.000 bpd, la 10,05 milioane bpd.

Pe fondul sancțiunilor și refuzurilor cumpărătorilor de petrol din străinătate, Rusia ar putea reduce producția cu 3 milioane bpd în aprilie, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

"Perspectiva întreruperii producției de petrol pe scară largă în Rusia amenință să provoace un șoc global al aprovizionării cu petrol. Estimăm că 3 milioane b/zi din producția rusă de petrol ar putea fi oprită din aprilie din cauza sancțiunilor și a refuzului cumpărătorilor de a exporta. OPEC + deocamdată menține acordul său de a crește livrările cu sume lunare modeste. Numai Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au o capacitate neutilizată substanțială care ar putea ajuta imediat la compensarea deficitului Rusiei", se arată în raport.

Prognoza de creștere a cererii globale de petrol în 2022

Agenția Internațională pentru Energie și-a redus prognoza privind creșterea cererii de petrol în 2022 cu 1,1 milioane b/zi.

În prezent, se estimează că cererea globală de petrol va crește cu o medie de 2,1 milioane b/zi, până la 99,7 milioane b/zi în 2022. Luna trecută, cererea globală de petrol era de așteptat să crească cu 3,2 milioane b/zi în 2022.

„Creșterea prețurilor mărfurilor și sancțiunile internaționale împotriva Rusiei(...) vor reduce semnificativ creșterea economică globală. În consecință, ne-am revizuit prognoza pentru cererea globală de petrol cu ​​1,3 milioane b/zi pentru al doilea trimestru, care este în prezent estimată la 99,7 milioane bpd în 2022, în creștere cu 2,1 milioane bpd față de 2021”, se arată în raport.

Rezervele totale de petrol comerciale ale țărilor OCDE au scăzut în ianuarie cu 22,1 milioane de barili. Stocurile s-au dovedit a fi mai mici cu 336 de milioane de barili, comparativ cu media pentru 2017-2021 - 2 miliarde 621 milioane barili, ceea ce reprezintă un minim istoric pentru ultimii aproape opt ani. Datele preliminare pentru februarie arată că stocurile industriale ale OCDE au scăzut cu încă 29,8 milioane de barili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.