Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia 'democrată' cu ochii pe Republica Moldova. Îndeamnă guvernarea de la Chișinău 'să nu facă reglări de conturi cu oponenții'

Cristi Șelaru
Moscova Kremlin

Moscova va urmări ca drepturile lui Igor Dodon să fie respectate. Declarația a fost făcută de Ministerul de Externe al Federației Ruse în contextul reținerii fostului președinte al R. Moldova în cadrul dosarului ”Kuliok”.

”Reținerea lui Dodon este o chestiune internă a R. Moldova, însă Rusia nu-și dorește ca guvernarea de la Chișinău să se ocupe de reglări de conturi cu foștii săi oponenți politici” a declarat Ministerul rus de Externe, citat de RIA Novosti, conform deschide.md.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a declarat îngrijorat că susținătorii Rusiei sunt ”persecutați”. El și-a exprimat speranța că drepturile legale ale lui Igor Dodon vor fi respectate.

Astfel, reacția Rusiei pare să se plieze foarte bine pe cunoscuta zicală: ”vezi paiul din ochiul altuia și nu vezi bârna din ochiul tău”. Asta pentru că regimul lui Vladimir Putin este arhicunoscut pentru reglarea de conturi cu oponenții săi politici.

Prima victimă a lui Putin a fost Mihail Hodorkovski. Acesta a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia în anii 1990, înainte de a intra în opoziţie față de Kremlin când Vladimir Putin a venit la putere în 2000. Compania sa petrolieră, Yukos, a fost împărțită în bucăți și înglobată în firmele controlate de stat. El a stat zece ani în închisoare, între 2003 şi 2013, şi de atunci trăieşte în exil.

Al doilea oponent notabil al lui Putin, Boris Nemțov, nu a mai scăpat cu viață. El a fost împușcat în 2015 la Moscova. Şocul declanşat în societatea rusă de acest asasinat demonstrativ asupra unui lider politic a fost puternic. Nemţov era la acel moment nu doar unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni ai opoziţiei extraparlamentare, ci şi cel mai dur critic al preşedintelui Putin.

Și Aleksei Navalnîi a fost aproape să repete soarta lui Nemțov. Acesta a fost otrăvit cu Noviciok, substanța preferată a serviciilor secrete ruse, însă a supraviețuit ca prin minune după ce a fost transferat la o clinică din Germania. La întoarcerea în Rusia, el a fost reținut și condamnat la închisoare pentru că a încălcat condițiile de eliberare pe cauțiune în timp ce se afla în spital. Sentința i-a fost prelungită ulterior cu încă nouă ani.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 mai, procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și CNA, au efectuat percheziții la mai multe adrese legate de Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită. Ulterior, președintele de onoare al PSRM și fostul președinte al R.Moldova a fost reținut pentru 72 de ore, fiind escortat la izolatorul Direcției de Poliție a mun.Chișinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.