Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, ENERVATĂ de anunțul Maiei Sandu privind retragerea trupelor din Transnistria: 'Poate duce la o destabilizare gravă'

rusi in Transnistria

Chișinăul nu a discutat anterior cu Moscova propunerea liderului ales al Moldovei, Maia Sandu, de a retrage trupele rusești din Transnistria. Anunțul a fost făcut de către secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, luni, 30 noiembrie.

„Nu, nu există o discuție preliminară asupra acestui subiect. Desigur, ne așteptăm ca nevoia unei abordări mai echilibrate a contactului relațiilor noastre bilaterale să fie mare”, a spus Peskov. El a menționat că dialogul cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, "a fost mult mai constructiv în acest sens". Cu toate acestea, Kremlinul se așteaptă ca relațiile bune să continue și în acest sens.

„Rusia îndeplinește funcții foarte importante. Fără îndoială, o modificare a unui anumit status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate duce la o destabilizare gravă. Ne așteptăm ca toate acestea să fie discutate și să nu existe mișcări drastice în acest sens”, a adăugat secretarul de presă.

La întrebarea jurnaliștilor dacă Kremlinul a construit relații cu președintele ales al Moldovei, Peskov a răspuns: „Se fac contacte prin diplomații noștri. Știți că președintele Vladimir Putin a felicitat-o ​​pentru alegerea sa. "

Luni, într-o conferință de presă, Sandu a cerut retragerea Grupului Operațional al Forțelor Ruse (OGRV) din Transnistria, muniție și transformarea operațiunii de menținere a păcii cu participarea Rusiei.

„Există un grup operațional rus de trupe în Transnistria, cu privire la care nu a existat niciodată un acord din partea Moldovei. Prin urmare, poziția statului este ca aceste trupe să fie retrase, iar armele să fie scoase de pe teritoriul țării noastre ”, a spus-o site-ul web al canalului Jurnal TV .

Citește și: Dan Petrescu, primele explicații despre plecarea de la CFR Cluj: 'Nici nu am fost demis, nici nu mi-am dat demisia'

Sandu a reamintit planul de soluționare pașnică a conflictului din Transnistria, semnat în 1992 între Rusia și Moldova. Potrivit documentului, în prezent securitatea în zona de conflict este asigurată de forțe comune de menținere a păcii, formate din contingente militare din Federația Rusă, Republica Moldova, Republica Moldova Pridnestroviană și un grup de observatori ucraineni.

„Întrucât nu există pericolul acțiunii militare, Republica Moldova declară că această misiune ar trebui transformată într-o misiune civilă sub auspiciile OSCE”, a spus liderul ales moldovean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.