Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia face primul anunț oficial despre teste nucleare, în așteptarea anulării tratatului global de interzicere a testelor

The New Geopolitics Research Network
arme nucleare tactice

Preconizata revocare de către Rusia a ratificării tratatului global de interzicere a testelor nucleare nu înseamnă că Moscova intenţionează să efectueze un astfel de test, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe rus pentru media locale, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Rusia a ratificat Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) în 2000, dar Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) urmează să voteze marţi un proiect de lege pentru a inversa acest pas.

Duma acţionează la indicaţia preşedintelui Vladimir Putin, care a declarat anterior luna aceasta că poziţia Rusiei cu privire la tratat ar trebui să o "reflecte" pe cea a SUA. Washingtonul a semnat, dar nu a ratificat niciodată tratatul.

Agenţia oficială de presă TASS îl citează în acest sens pe Vladimir Iermakov, şeful Departamentului de neproliferare şi control al armamentelor din cadrul Ministerului de Externe rus, care a declarat: "Retragerea ratificării nu subminează în niciun caz abordarea noastră constructivă faţă de CTBT şi nu înseamnă că ţara noastră intenţionează să reia testele nucleare".

Rusia - a spus Iermakov - va respecta moratoriul privind testele nucleare pe care l-a declarat în 1992, indicând că poziţia Rusiei a fost stabilită de Putin în februarie, când a declarat că Rusia va efectua un test doar dacă SUA o vor face mai întâi.

În acest secol, nicio ţară, cu excepţia Coreei de Nord, nu a efectuat vreun test care să implice o explozie nucleară. Pe fondul războiului în Ucraina, analiştii de securitate apreciază că o reluare a testelor acum ar agrava şi mai mult tensiunile, notează Reuters.

Putin a declarat mai devreme luna aceasta că nu este pregătit să spună dacă este necesar sau nu ca Rusia să efectueze un test nuclear.

În acelaşi timp, Iermakov a declarat că sateliţii cvasicivili ai Occidentului, care sunt utilizaţi în conflicte, ar putea deveni o "ţintă legitimă" pentru un atac de represalii din partea Moscovei, informează agenţia oficială de presă RIA Novosti în pagina sa electronică.

"Infrastructura cvasicivilă (din spaţiu) ar putea fi, în mod logic, o ţintă legitimă pentru un atac de represalii", a afirmat diplomatul rus, în contextul în care anterior SUA şi Ucraina au declarat în repetate rânduri că cooperează în ce priveşte furnizarea de date de la sateliţii americani pentru nevoile forţelor armate ucrainene, notează RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.