Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia face un nou pas în Asia de Sud-Est - Regimul controversat care primește armament de la Moscova

sott.net
pantsir-s rachete

Rusia va furniza în grafic sistemele antiaeriene de tip Pantsir, Myanmarului, în pofida criticilor internaţionale privind legitimarea regimului militar care a preluat puterea cu forţa, informează agenţia Reuters, potrivit mediafax.

"Noi vom furniza sistemele antiaeriene în conformitate cu termenii şi condiţiile din contracte", a declarat, potrivit agenţiei RIA Novosti, Dmitry Shugayev, directorul Agenţiei federale ruse pentru Cooperare Tehnico-Militară.

Organizaţii pentru drepturile omului acuză Rusia că prin continuarea contactelor bilaterale şi onorarea contractelor de armament oferă legitimitate regimului militar care a preluat cu forţa puterea în Myanmar pe 1 februarie.

Dmitry Shugayev a amintit că Rusia şi Myanmarul au semnat în ianuarie contractul pentru exportul unor sisteme antiaeriene şi antibalistice Pantsir, care pot fi utilizate pentru doborârea avioanelor, dronelor şi rachetelor de croazieră. Administraţia de la Moscova vrea menţinerea relaţiilor strategice cu Myanmarul şi consideră că autorităţile militare din această ţară fac tot posibilul pentru stabilizarea "situaţiei destul de grave".

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.