Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia insistă în privința presupuselor arme biologice din Ucraina: 'Confirmăm faptele curățirii de către Kiev a urmelor programului biologic'

vestidinrusia.ro
arme biologice

Rusia susține în continuare că pe teritoriul Ucrainei ar fi existat laboratoare în care se dezvoltau arme biologice. Federația Rusă anunță că ar fi primit documente care dovedesc că componente de arme biologice sunt dezvoltate în laboratoarele ucrainene din apropierea granițelor ruse. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, informează pe larg agenția rusească TASS. Ucraina a negat vehement asemenea informații și a acuzat Rusia de dezinformare.

„Confirmăm faptele curățirii de urgență de către regimul de la Kiev a urmelor programului biologic militar implementat de Kiev cu finanțare de la Departamentul Apărării SUA, care au fost dezvăluite în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina", se spune în comentariul de mați, 8 martie, făcut de  Zakharova. În special, susțin rușii, „vorbim despre instrucțiunea Ministerului Sănătății al Ucrainei privind eliminarea promptă a stocurilor depozitate de agenți patogeni periculoși, trimis la toate laboratoarele biologice”.

Potrivit purtătorului de cuvânt, documentația primită este analizată cu atenție de experții din trupele de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice. „Cu toate acestea, chiar și acum putem concluziona că dezvoltarea componentelor de arme biologice a fost realizată în biolaboratoarele ucrainene din imediata vecinătate a teritoriului rus”, a menționat diplomatul.

„Această informație confirmă validitatea afirmațiilor pe care le-am făcut în mod repetat în contextul implementării armelor biologice și toxinelor în legătură cu activitățile biologice militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi în spațiul post-sovietic. Pentru a le înlătura, noi nu excludem activarea mecanismelor articolelor V și VI, conform cărora statele participante ar trebui să se consulte între ele în rezolvarea oricăror probleme referitoare la scopul Convenției sau în legătură cu punerea în aplicare a prevederilor acesteia, precum și să coopereze în realizarea oricăror investigații privind posibilele încălcări ale obligațiilor”, a adăugat Zakharova.

Pe 6 martie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat reporterilor că Forțele Armate Ruse au descoperit în Ucraina un program biologic militar în derulare finanțat de Statele Unite.

Rusia susține că a existat o rețea de peste 30 de laboratoare biologice în Ucraina, al cărei client ar fi fost Agenția de Reducere a Amenințărilor din cadrul Departamentului de Apărare al SUA. Potrivit rușilor, pe 24 februarie, toți cei implicați în proiect au primit sarcina de la Ministerul Sănătății al Ucrainei de a distruge complet bioagenții din laboratoare. Potrivit Ministerului rus al Apărării, volumul finanțării SUA pentru laboratoarele biologice din Ucraina este de peste 200 de milioane de dolari.

Ucraina a negat vehement asemenea informații și a acuzat Rusia de dezinformare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.