Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își arată mușchii în fața Occidentului: a testat cu succes o rachetă hipersonică și a lovit o țintă aflată la 400 de kilometri distanță

Agerpres.ro
racheta hipersonica

Armata rusă a anunţat, luni, că a efectuat cu succes un nou test cu rachetă hipersonică, în contextul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică, informează cotidianul Le Figaro, relatează Mediafax.

O rachetă hipersonică de tip Zircon a fost lansată de la bordul fregatei Amiral Gorciov, spre o ţintă din Marea Albă.

"Testul este un succes, fiind distrusă ţinta aflată la o distanţă de peste 400 de kilometri", a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Rusia a multiplicat testele cu rachete hipersonice în ultimul an, Administraţia Vladimir Putin catalogând drept "invincibilă" noua tehnologie balistică.

La începutul lunii octombrie, armata rusă a testat cu succes o rachetă hipersonică Zircon lansată în premieră de la bordul unui submarin, în Marea Barents. Un alt test a fost efectuat pe 18 noiembrie, în Marea Albă.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în trecut că rachetele de tip Zircon pot atinge viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului şi au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri. Liderul de la Kremlin a lăudat tehnologia hipersonică, evidenţiind că vor fi consolidate semnificativ capabilităţile militare ale Rusiei. Testele cu rachetele Zircon se vor încheia la sfârşitul acestui an. Sisteme de rachete Zircon urmează să fie instalate începând din 2022 la bordul fregatelor şi submarinelor Forţelor Navale ruse. Primele tipuri de rachete hipersonice, Avangard, capabile să atingă viteze de 27 de ori mai mari decât cea a sunetului, sunt în dotarea armatei ruse din decembrie 2019.

Vezi și: Rusia prospectează o zonă cât jumătate din Europa: Yakutia, zona care ascunde bogății uriașe

Administraţia Vladimir Putin are ca prioritate modernizarea forţelor armate, în contextul tensiunilor în relaţiile cu Occidentul apărute după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, în 2014. Criza s-a amplificat în contextul în care Ucraina se teme de o lovitură de stat organizată de Rusia şi de un atac militar. Administraţia Joe Biden a anunţat, vineri seară, că sunt analizate "toate opţiunile" pentru a contracara mobilizarea "masivă şi neobişnuită" a trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică urmează să decidă noi acţiuni.

Vezi și: VIDEO| Rusia a lansat un nou modul de andocare la Staţia Spaţială Internaţională .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.