Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia nu este de acord cu demararea unei anchete internaționale privind prăbuşirea avionului Il-76

Youtube
Avion prabusit

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Andri Iusov, a declarat că Rusia nu este de acord cu desfăşurarea unei anchete internaționale asupra prăbuşitii avionului militar Il-76, pe 24 ianuarie, în regiunea Belgorod, relatează Ukrinform citat de Rador Radio România.

"Din păcate, reprezentanții oficiali ai statului agresor au respins, de fapt, ideea unei anchete internaționale cu participarea țărilor terțe și a reprezentanților ONU" - a afirmat, vineri, Andri Iusov. Astfel, potrivit acestuia, secretarul general adjunct al ONU a comunicat că, în acest moment, organizaţia nu poate stabili dacă au existat persoane la bord și nici ce s-a întâmplat, de fapt, cu avionul militar de transport.

"Înseamnă că există ceva de ascuns" - a subliniat reprezentantul spionajului militar ucrainean. Iusov a remarcat că Ucraina avea multe speranțe în legătură cu ședința Consiliului de Securitate al ONU privind publicarea de noi date despre prăbușirea avionului, precum și în vederea unui sprijin faţă de ideea demarării unei anchete internaționale. Cu toate acestea, a subliniat Iusov, în afară de propaganda rusă, nu s-a întâmplat nimic. În acest sens, Ucraina se bazează pe propria investigație asupra prăbuşirii avionului IL-76, desfăşurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Totodată, Iusov a afirmat că se colectează date cu privire la toate împrejurările în care s-a produs accidentul din regiunea Belgorod.

Versiuni diferite ale încărcăturii avionului doborât de ucraineni

Amintim că, pe 24 ianuarie, un avion de transport militar Il-76 s-a prăbușit în regiunea rusă Belgorod. Potrivit unor surse din serviciile speciale ucrainene, avionul respectiv transporta rachete S-300.

Rusia, însă, a transmis că la bordul avionului Il-76 ar fi fost 65 de prizonieri de război ucraineni, care erau pregătiți pentru a fi predaţi Ucrainei în cadrul unui schimb de prizonieri.

Serviciul de spionaj militar al Ucrainei a confirmat că, pe 24 ianuarie, trebuia să aibă loc un schimb de prizonieri, însă acesta a fost întrerupt, fără ca partea rusă să anunţe în prealabil acest lucru.

Cu toate acestea, versiunea rusă potrivit căreia în avion erau prizonieri de război ucraineni nu este confirmată de oficialii din Ucraina.

Miercuri seară, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu are încă un răspuns pentru ceea ce s-a întâmplat cu avionul Il-76 prăbuşit în regiunea Belgorod, însă i-a asigurat pe ucraineni că a cerut să se afle adevărul. De asemenea, potrivit lui Zelenski, Ucraina va cere o anchetă internaţională asupra incidentului.

Ucrainenii fac anchetă penală

Între timp, joi dimineaţă, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că a deschis o anchetă penală în legătură cu prăbușirea avionului rusesc Il-76 în regiunea Belgorod.

"SBU a deschis o anchetă penală cu privire la prăbușirea aeronavei Il-76 a Forțelor Aeriene Ruse în regiunea Belgorod. Ancheta se desfășoară în temeiul articolului 438 din Codul Penal al Ucrainei (încălcarea legilor și obiceiurilor război)" - a fost transmis instituţia.

Vineri, ombudsmanul Ucrainei, Dmitro Lubineţ, a declarat că a apelat la Crucea Roșie pentru a afla dacă Rusia a informat în prelabil că transportă prizonieri de război cu un avion militar Il-76. Potrivit lui Lubineţ, partea rusă ar fi trebuit să informeze Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) cu privire la acest lucru.

"Sunt 99% sigur că nu au informat pe nimeni, pentru că nu fac niciodată asta și încalcă alte norme ale Convenției de la Geneva" - a adăugat avocatul poporului de la Kiev. Acesta a mai menționat că partea ucraineană încă nu a primit liste oficiale cu prizonierii care, după cum susține partea rusă, ar fi murit la bordul avionului prăbuşit în regiunea Belgorod.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.