Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se implică în reglementarea coflictului afgan și pregăteşte o reuniune internaţională asupra Afganistanului

www.rador.ro
militari, soldați români Afganistan Kandahar

Rusia a anunţat luni că pregăteşte o reuniune internaţională asupra Afganistanului la 4 septembrie, precizând că i-a invitat să participe şi pe liderii talibani. Acest anunţ intervine la o zi după cel făcut de preşedintele afgan Ashraf Ghani privind încheierea unui nou armistiţiu pe trei luni, informează AFP preluată de Agerpres.

"Pregătim reuniunea pentru 4 septembrie", a declarat reprezentantul special al preşedintelui rus pentru reglementarea conflictului în Afganistan, Zamir Kabulov, pentru agenţia de presă Interfax. Întrebat dacă lideri talibani au fost invitaţi la această reuniune care se înscrie, potrivit lui Kabulov, în "eforturile menite să lanseze procesul de reconciliere naţională în Afganistan", el a răspuns afirmativ.

Kabulov a calificat drept "pozitivă" propunerea de armistiţiu anunţată duminică de preşedintele afgan Ashraf Ghani şi şi-a exprimat speranţa că "talibanii vor reacţiona la rândul lor în mod pozitiv".

Ghani a anunţat duminică un armistiţiu de trei luni cu talibanii începând de luni, cu puţin timp înainte de celebrarea sărbătorii musulmane Eid al-Adha până la aniversarea profetului, la 21 noiembrie, "cu condiţia ca talibanii să facă la fel".

Un prim armistiţiu de câteva zile a fost anunţat între cele două părţi în iunie, pentru sfârşitul Ramadanului.

În aprilie 2017, o conferinţă internaţională asupra Afganistanului a reunit în capitala rusă reprezentanţi afgani, indieni, iranieni, chinezi, pakistanezi şi din cinci foste republici sovietice ale Asiei Centrale. SUA au fost invitate, însă nu au participat.

La finalul acestei conferinţe, Rusia şi aliaţii săi i-au îndemnat pe talibani să depună armele şi să negocieze direct cu guvernul afgan.

Rusia s-a declarat atunci gata să servească drept platformă pentru un astfel de dialog între beligeranţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.