Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se pregătește de o aterizare forțată. Plecarea giganților din telecomunicații ar putea duce comunicațiile mobile rusești la nivelul anilor 90`

Wikipedia
cabina telefonica rusia

La sfârșitul anului, când producătorii de echipamente de telecomunicații Nokia și Ericsson vor părăsi Rusia, plecarea lor ar putea afecta în mod grav și pe termen lung rețelele de telefonie mobilă de acolo, ceea ce va duce la deteriorarea serviciilor de telecomunicații pentru rușii de rând.

Cinci directori de top din domeniul telecomunicațiilor și alte surse din industrie au declarat Reuters că utilizatorii ruși de telefoane mobile vor avea parte probabil de viteze mai mici pe internet, de mai multe apeluri pierdute, de apeluri care nu se conectează și de întreruperi de servicii mai lungi pe măsură ce operatorii își vor pierde capacitatea de a-și actualiza sau de a-și „corecta” software-ul și se vor bate pentru stocurile tot mai mici de piese de schimb.

Ericsson și Nokia, care împreună dețin o mare parte din piața globală a echipamentelor de telecomunicații și aproape 50% în ceea ce privește rețelele din Rusia, produc de toate, de la antene de telecomunicații la echipamentele la care conectează fibra optică ce transportă semnalele digitale.

De asemenea, acestea furnizează programe software esențiale care permit diferitelor părți ale rețelei să funcționeze împreună.

„Ieșirea noastră va fi completă. Nu vom mai livra nimic”

„Vom lucra doar până la sfârșitul anului, atunci expiră toate scutirile (de la sancțiuni)", a declarat pentru Reuters șeful financiar al Ericsson, Carl Mellander. Ericsson a beneficiat din partea autorităților suedeze de excepții în privința sancțiunilor. Directorul general al Nokia, Pekka Lundmark făcut o declarație similară într-un interviu: „Ieșirea noastră va fi completă. Nu vom mai livra nimic către Rusia".

Economia rusă a rezistat până acum sancțiunilor și restricțiilor puse la exporturile către Rusia de unele țări, dar retragerea iminentă a Nokia și Ericsson ar putea avea un impact mai profund asupra vieții de zi cu zi a rușilor, îngreunând în cele din urmă ceva la fel de simplu precum un apel telefonic.

Ministerul rus al tehnologiei digitale nu a răspuns la solicitările de comentarii, dar săptămâna aceasta Maksut Shadaev, ministrul comunicațiilor, a declarat că patru operatori de telecomunicații au semnat contracte pentru a cheltui peste 100 de miliarde de ruble (1,45 miliarde de dolari) pe echipamente fabricate în Rusia.

„Acest lucru ne va permite să organizăm o producție modernă de echipamente de telecomunicații în Rusia", a declarat el, fără a da numele operatorilor sau producătorilor.

Nici principalul operator de telecomunicații din Rusia, MTS, nici celelalte trei mari companii de pe piață (Megafon, Beeline de la Veon și Tele 2) nu au răspuns la solicitările de a da declarații privind situația.

Programele guvernamentale de promovare a echipamentelor rusești au ajutat operatorii de telecomunicații să devină mai puțin dependenți de Nokia și Ericsson în ultimii ani, iar producătorii ruși și-au crescut cota de piață în acest an la 25,2%, de la 11,6% în 2021.

Dar surse din industrie se așteaptă ca ruperea legăturilor cu firmele străine să lase comunicațiile rusești în urmă cu o generație, în condițiile în care restul lumii merge înainte cu implementarea tehnologiilor 5G.

„Dacă această situație, așa cum este probabil, va dura ani de zile, rețelele celulare rusești în ceea ce privește acoperirea ar putea reveni la starea de la sfârșitul anilor 1990, când acoperirea lor era limitată la orașele mari și la cele mai bogate suburbii", a declarat Leonid Konik, care conduce publicația IT ComNews din Moscova.

Rețelele din zonele rurale vor începe să se defecteze primele, pe măsură ce operatorii vor scoate de acolo echipamente pentru a ține în viață rețelele urbane, au declarat experții în telecomunicații, iar lipsa actualizărilor de software poate duce la întreruperi ale rețelelor sau le poate expune la atacuri cibernetice.

Producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei, cel mai mare furnizor din Rusia anul trecut, cu peste o treime din piață, va continua să furnizeze actualizări de software și lucrări de întreținere, dar a încetat să mai vândă echipamente noi în Rusia, potrivit unor surse care cunosc situația.

Cea mai mare problemă va fi lipsa actualizărilor software

Cel mai mare obstacol pentru operatorii de telefonie mobilă în cursa lor pentru a-și menține rețelele în funcțiune va fi lipsa actualizărilor de software - Nokia și Ericsson au anunțat că vor întrerupe actualizările de software și „patch”-urile până la începutul anului viitor, au declarat sursele.

Software-urile leagă între ele echipamentele care alcătuiesc rețelele de telecomunicații, convertesc semnalele analogice și digitale; monitorizează și optimizează traficul din rețea și protejează infrastructura împotriva atacurilor cibernetice.

Operatorii de telefonie mobilă pot face stocuri piese hardware pentru o utilizare viitoare, dar ei depind de un program regulat de actualizări de software sub licență și de patch-uri pentru a menține integritatea unei rețele.

„Indiscutabil, patch-urile software sunt primordiale pentru a se asigura că rețelele rămân operaționale, sigure și fiabile", a declarat Paolo Pescatore, analist la PP Foresight.

Operatorii de telecomunicații din Rusia au făcut stocuri de piese fabricate în străinătate în februarie și martie, înaintea sancțiunilor, au declarat două dintre sursele din industrie, dar stocurile vor scădea după ce Nokia și Ericsson vor retrage pe data de 31 decembrie.

O consolidare a operatorilor ruși la cererea guvernului le-ar putea permite să împartă echipamente și resurse pentru ca rețelele să dureze mai mult, au adăugat sursele din industrie.

Huawei, care a încetat să mai vândă echipamente noi în Rusia atunci când Statele Unite au început să sancționeze Rusia, a încetat, de asemenea, să vândă smartphone-urile în această țară, potrivit a trei surse familiare cu această chestiune. Huawei nu a dezvăluit public statutul activitățlor sale în Rusia și a refuzat să facă declarații pe această temă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.