Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și-a consolidat poziția dominantă pe piaţa mondială a grâului

grau combina

Rusia pare hotărâtă să-şi cimenteze statutul de forţă dominantă pe piaţa mondială a grâului, notează Bloomberg, potrivit Mediafax.

În decurs de 20 de ani, Rusia a trecut de la dependenţă de importuri de grâu la a reprezenta o cincime din vânzările mondiale, în condiţiile în care solurile sale fertile generează recolte mai mari la preţuri atractive.

Peste 100 de ţări, de la Egipt la Filipine, îi cumpără grâul, iar Rusia încearcă să extindă această listă adăugând pieţe unde grâul său a fost exclus din cauza regulilor privind calitatea cerealelor.

Această ambiţie a trecut de un punct de turnură săptămâna trecută când Algeria, un cumpărător major, a dat undă verde Rusiei să-şi acce­lereze livrările pe piaţa sa. O mişcare similară fusese făcută anterior de Arabia Saudită, o altă piaţă pe care Rusia s-a chinuit să pătrundă.

„Este evidentă creşterea masivă a producţiei şi expor­turilor din Rusia“, arată James Bolesworth, din cadrul com­pa­niei de consultanţă CRM Agri­Commodities. „Rusia a in­vestit masiv pentru a-şi creşte cota de piaţă, iar aceasta continuă să avanseze“.

Citește și: Pro România, lovitură sub centură pentru USR: mutarea ar putea duce la dizolvarea partidului/ DOCUMENT

Pe lângă lansarea vânzărilor către Arabia Saudită în acest an, Rusia şi-a crescut exporturile de grâu către ţări ca Turcia, Brazilia, Vietnam şi Tanzania în ultimii ani. Ajutată de a doua mare recoltă din istorie, Rusia este aşteptată să exporte 37,5 milioane de tone în acest sezon şi să-şi recupereze statutul de cel mai mare exportator al lumii.

Graţie livrărilor ieftine, Rusia a câştigat cotă de piaţă de la SUA, până la UE în ultimul deceniu, dominând vânzările către ţări ca Egiptul, unde a câştigat aproximativ 80% din licitaţii până acum în acest sezon. O suplimentare a vânzărilor către Algeria ar reprezenta o lovitură pentru francezi pentru că ţara le este cel mai important client, iar exporturile Franţei în afara UE sunt deja aşteptate să se înjumătăţească în acest sezon.

Totuşi, Rusia s-ar putea confrunta cu o competeţie sporită în următoarele luni din partea Canadei şi Australiei, unde recoltele sunt în creştere.

Gradul de sofisticare a fermierilor ruşi a crescut din momentul în care colectivele din era sovietică au lăsat locul deţinerii private a solurilor bogate. Aceştia folosesc veniturile în creştere pentru a investi în îngrăşăminte şi echipamente de ultimă oră pentru a-şi creşte producţia şi îşi extind capacităţile de înmagazinare pentru a deţine un control sporit asupra preţurilor.

„Recoltele lor sunt atât de bune, încât deschid noi pieţe an după an“, susţine Georgi Slavov, de la brokerul Marex Spectron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.