Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia şi Iranul au stabilit soarta Siriei. Mesaj tranşant pentru coaliţia condusă de SUA

putin Ali Khamenei

Preşedintele rus Vladimir Putin şi ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, cei doi aliaţi principali ai regimului sirian, şi-au afişat luni, la Teheran, înţelegerea de a respinge toate 'tentativele externe de a dicta' viitorul Siriei, relatează AFP, citată de Agerpres.

La finalul unei întâlniri de peste o oră şi jumătate, 'cele două părţi au subliniat unitatea punctelor de vedere între Moscova şi Teheran privind caracterul inadmisibil al tentativelor externe de a dicta scenariile reglementării politice' a conflictului în Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vezi şi:  Vladimir Putin revine în Iran după o pauză de opt ani

Potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune Rossia-24, preşedintele Putin a declarat în cursul întâlnirii că 'nimeni nu poate şi nu trebuie să impună din exterior poporului sirian nicio formă de guvernare statului lor sau să spună cine trebuie să-l conducă'. 'Doar poporul sirian este în măsură să decidă aceasta', a spus el. 

Mesajul exprimă clar o neacceptare a demersului SUA, Franţei, Arabiei Saudite şi Turciei, care cer un termen pentru plecarea preşedintelui Bashar al-Assad, comentează AFP. 

Aflat la prima sa vizită în Iran în ultimii opt ani, Vladimir Putin s-a dus încă de la sosire la reşedinţa ayatollahului Ali Khamenei, căruia i-a oferit în dar unul dintre cele mai vechi manuscrise ale Coranului. 

Khamenei este cea mai înaltă autoritate politică şi religioasă a Iranului, dar şi comandantul suprem al armatelor. Cei doi conducători nu s-au mai întâlnit din 2007. 

Potrivit AFP, Rusia şi Iranul au permis armatei siriene să recâştige teren în faţa rebelilor.

Vezi şi: Utilizarea armelor chimice în Siria devine o 'rutină', afirmă un oficial american

Rusia efectuează din 30 septembrie o campanie aeriană împotriva grupurilor rebele în Siria şi şi-a intensificat recent bombardamentele împotriva poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI). 

Iranul acordă, la rândul său, regimului Assad o asistenţă militară, în special prin trimiterea unor 'consilieri' şi 'voluntari' pe teren, dintre care circa 50 au murit în ultima lună. 

Conflictul în Siria a făcut din 2011 şi până în prezent aproximativ 250.000 de morţi. 

Potrivit lui Ali Khamenei, 'planul pe termen lung al americanilor este de a domina Siria şi apoi de a prelua controlul asupra regiunii'. Aceasta ar fi, susţine el, 'o ameninţare în special pentru Rusia şi Iran'. 

El a declarat că Bashar al-Assad 'este preşedintele legal şi ales de poporul sirian' şi 'SUA nu au dreptul să ignore acest vot şi această alegere'. 

Dacă 'teroriştii nu sunt anihilaţi, ei îşi vor extinde activităţile distructive în Asia Centrală şi în alte regiuni', a conchis el, într-o declaraţie postată pe site-ul său oficial. 

După întrevederea sa cu ghidul suprem, Putin a participat la Teheran la un summit al ţărilor exportatoare de gaze naturale, la care au mai asistat alţi opt preşedinţi şi şefi de guvern.

Vezi şi: Al-Assad mulțumește Rusiei: Avansăm pe toate fronturile

Iranul şi Rusia sunt printre principalii producători de gaze naturale din lume. 

'Gazele sunt carburantul cel mai accesibil, cel mai avantajos din punct de vedere economic şi cel mai curat din punct de vedere ecologic', a declarat preşedintele rus în intervenţia sa la summit-ul Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze (FPEG, 12 state membre). 

În finalul unei întâlniri cu omologul său iranian Hassan Rohani, preşedintele Putin a confirmat că Rusia este 'pregătită să acorde un credit de cinci miliarde de dolari Iranului' pentru a dezvolta relaţiile comerciale între cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.