Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia va investiga incidentul creat pe orbită cu modulul 'Nauka': Roskosmos va juca un rol cheie în stabilirea cauzelor celor întâmplate

agerpres
modulul de cercetare rusesc Nauka

Rusia va investiga incidentul creat de pornirea neplanificată a motoarelor modulului-laborator plurivalent ”Nauka” (Știința), care a joncționat cu Stația Spațială Internațională (ISS), investigație la care vor participa inclusiv inginerii NASA, a anunțat șeful programului ISS de la NASA, Joel Montalbano, în cadrul unei conferințe telefonice, transmise de canalul de YouTube al Agenției Spațiale Americane, scrie agenția Lenta.ru.

«Roskosmos va juca un rol cheie în stabilirea cauzelor celor întâmplate, dar și a ceea ce se petrece cu modulul ”Nauka”. În ceea ce ne privește, noi vom examina starea ISS», a precizat Montalbano.

El a spus, de asemenea, că mizează pe colaborarea dintre cele două țări și pe schimbul de date între specialiștii ruși și americani.

Ce s-a întâmplat

Modulul-laborator multifuncțional ”Nauka”, de 20 de tone, a joncționat cu modulul Zvezda al ISS, la 29 iulie, după un zbor de opt zile. După andocarea cu succes a aparatului, în momentul în care echipajul a deschis trapa modulului, motoarele acestuia au pornit neprogramat, motiv pentru care Stația a efectuat un viraj de 45 de grade.

Ulterior, controlul asupra modului a fost restabilit. Pentru stabilizarea ISS au fost pornite motoarele navei rusești ”Progress”. Echipajul nu a fost pus nici o clipă în pericol. Potrivit șefului corporației de stat ”Roskosmos”, Dmitri Rogozin, principala cauză a problemelor legate de sistemul de alimentare cu combustibil al MLM (Multipurpose Logistics Module) a fost un defect, un rateu de program sau factorul uman.

NASA a anunțat, la rândul ei, că nu a înregistrat nimic în neregulă pe bordul Stației Spațiale Internaționale. Potrivit Agenției, nici echipajul nu a simțit nimic: toate modificările au fost înregistrate de aparatura de pe Pământ. În același timp, Montalbano a menționat că nu este pentru prima dată când motoarele unor module andocate pornesc în mod neplanificat.

”Posibil să fi fost încă două asemenea cazuri, când motoarele s-au aprins neplanificat. Cu certitudine, așa ceva nu se întâmplă în mod regulat. Aș spune că ar putea fi al treilea sau al patrulea caz în cei peste 20 de ani de istorie a Stației Spațiale Internaționale”, a arătat Montalbano.

Ce se întâmplă acum

Acum, modulul a joncționat cu succes cu ISS. Laboratorul este destinat realizării programului rusesc de experimente și cercetări științifice și aplicate. După darea lui în exploatare, segmentul rusesc va obține spațiu suplimetar pentru amenajarea de locuri de muncă și pentru păstrarea produselor, pentru amplasarea aparaturii de regenerare a apei și a oxigenului, precum și o a doua toaletă, o cabină pentru al treilea membru al echipajului și dispozitivul european de manipulare ERA, ce va permite îndeplinirea unor lucrări fără a ieși în spațiul deschis.

Ca măsuri de precauție, după incidentul cu modulul ”Nauka”, NASA a amânat lansarea-test către ISS a navei ”Starliner”. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei Boeing, Steve Yurchik, lansarea nu va avea loc mai devreme de 3 august. Dar, potrivit spuselor lui Dmitri Rogozin, în prezent nu există motive de îngrijorare, iar situația este sub control.

”Pe ISS totul este în ordine. Echipajul se odihnește. Vă sfătuiesc să faceți la fel” a afirmat Rogozin.

De asemenea, Rogozin a anunțat lansarea către ISS a unui nou modul rusesc. Potrivit șefului ”Roskosmos”, modulul a primit numele ”Prichal” (Debarcader), iar lansarea lui a fost programată, cu titlu provizoriu, pentru 24 noiembrie. El va andoca la ”Nauka” și va permite extinderea capacităților de andocare a navelor rusești la ISS, inclusiv a noii nave spațiale ”lunare”, ”Oriol” (Vultur).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.