Autorităţile din Rwanda au refuzat să primească o delegaţie de deputaţi israelieni din opoziţie care doreau să discute problema migranţilor africani ameninţaţi cu expulzarea de către Israel, potrivit acestor parlamentari. "Suntem în misiune de anchetă în Rwanda pentru că vrem să stabilim adevărul. Am cerut să ne întâlnim cu oficiali rwandezi pentru a discuta despre deportarea ilegală planificată de Israel a solicitanţilor de azil eritreeni spre Rwanda, dar acest lucru ne-a fost refuzat şi ne întrebăm de ce", a declarat joi seară pentru AFP Michal Rozin, un membru al partidului de opoziţie Meretz, anunţă Agerpres.
Israelul se pregăteşte să expulzeze mii de eritreeni şi sudanezi intraţi ilegal în ţară şi care nu au o cerere de azil în curs de procesare. Ei trebuie să aleagă să plece până la 1 aprilie - fie spre ţara lor de origine, fie pentru o terţă ţară - sau vor ajunge la închisoare pe o perioadă nedeterminată.
Guvernul israelian păstrează secret numele ţărilor cu care s-ar fi înţeles să primească migranţii expulzaţi din Israel. Dar organizaţiile de ajutor pentru migranţi vorbesc despre Uganda şi Rwanda.
Ambele ţări au respins aceste acuzaţii, iar vineri secretarul de stat pentru afaceri externe din Rwanda, Olivier Nduhungirehe, a declarat că delegaţia nu a fost primită deoarece Rwanda nu vrea să se amestece în afacerile Israelului.
"Rwanda nu poate fi un teren de joacă pentru politica internă israeliană. Noi tratăm cu guvernele şi primim numai responsabili străini care sunt anunţaţi şi autorizaţi de Ministerul Afacerilor Externe", a adăugat el.
Cifrele secţiunii rwandeze a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) arată că, între 2014 şi 2017, 4.000 de refugiaţi africani au fost trimişi de Israel în Rwanda în cadrul unui program de data aceasta de plecări voluntare.
Dintre aceşti 4.000, doar 7 sunt încă prezenţi în Rwanda, potrivit UNHCR. Ceilalţi, dezamăgiţi de condiţiile lor de viaţă, au plecat în ţări vecine sau au încercat să ajungă în Europa.
"Este clar că atunci când refugiaţii sunt trimişi de Israel în Rwanda, nu li se oferă condiţiile minime, cum ar fi un loc de muncă sau o locuinţă, care le sunt promise", a remarcat Mosi Raz, de asemenea membru al Meretz.
"De aceea, insistăm să fie imediat abandonat orice acord care îi obligă sa fie deportaţi în Rwanda", a adăugat el.