Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte violente în Libia. Forțele mareșalului Haftar înaintează spre centrul capitalei și pregătesc asaltul decisiv

CNBC.com
Libia

Armata Națională Libiană a efectuat duminică raiduri aeriene in zona sudică a capitalei țării, Tripoli, și s-ar îndrepta spre centrul orașului, în ciuda eforturilor Națiunilor Unite de a ajunge la un armistițiu, informează Reuters, citat de Mediafax.

Citește și: Rareș Bogdan detonează BOMBA: cine este judecătorul CCR acuzat de Ponta că i-a scris lui Iordache sesizarea pe completurile specializate .

Potrivit BBC, Guvernul de la Tripoli, susținut de ONU, a informat că 21 de persoane au murit și 27 au fost rănite ca urmare a luptelor din apropierea capitalei țării. Printre victime se numără și un medic al Semilunii Roșii. Armata Națională Libiană, condusă de Khalifa Haftar, a anunțat că a pierdut 14 membri în cadrul confruntărilor.

Khalifa Haftar, a anunțat recent mai multe mișcări de trupe înaintea unui asalt planificat asupra capitalei Tripoli, unde se află și sediul Guvernului, condus de Fayez al-Serraj și sprijinit de Națiunile Unite. Haftar a ocupat în ultimele săptămâni diverse zone din partea sudică a țării și a anunțat că plănuiește un atac împotriva teroriștilor care, spune el, s-ar afla la Tripoli.

Forțele conduse de Haftar au ajuns în zona sudică a capitalei în cursul zilei de vineri și susțin că au preluat controlul asupra fostului aeroport internațional din Tripoli, însă oficialii au dezmințit această informație.

Vezi și: Profilul alegătorului român cu două luni înainte de alegeri (Sondaj CURS)

Cel puțin un raid aerian ar fi avut loc în zona sudică a capitalei, potrivit unui localnic, citat de Reuters. Un alt cetățean a declarat că forțele lui Khalifa Haftar au avansat și se află la aproximativ 11 kilometri de centrul orașului. Același martor a declarat că forțele loiale Guvernului s-ar fi retras din zonă.

Misiunea ONU în Libia (UNSMIL) a făcut apel, duminică, la un armistițiu de două ore, pentru a permite evacuarea civililor, însă fără efect. Guvernul de la Tripoli a anunțat declanșarea unei operațiuni militare pentru apărarea capitalei, fără a da, însă, mai multe detalii.

Premierul Fayez al-Serraj l-a acuzat duminică pe Khalifa Haftar că urmărește o lovitură de stat și a avertizat că va folosi forța împotriva rebelilor.

Vezi și: Cum votează românii în funcție de regiunile istorice + Ce partide preferă în funcție de mediul de rezidență (Infrografice CURS)

Mai multe state și organizații au început să își evacueze personalul din Libia din cauza deteriorării situației din țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.