Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a decis: Europa își face ARMATĂ, la cererea lui Emmanuel Macron

militari armata nato

O armată a Uniunii Europene va fi probabil formată cândva, a declarat marţi Comisia Europeană, după ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat într-un interviu că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată'', informează Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, este de mult timp un susţinător vocal al ideii că Uniunea Europeană trebuie să aibă o capacitate de apărare comună suplimentară, separată de alianţa NATO, care este dominată de SUA, scrie agerpres.ro.

Citește și: Schimbare radicală! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare – Milioane de oameni, vizați!

Unii lideri europeni împărtăşesc opinia Marii Britanii - ţară care se va retrage din Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019 - potrivit căreia un rol militar mai pregnant al Uniunii Europene ar putea submina NATO. Totuşi, majoritatea statelor membre ale UE au convenit în decembrie anul trecut să coopereze cu privire la finanţarea şi dezvoltarea forţelor lor armate.

''Aceasta este Comisia care a prezentat o mulţime de iniţiative şi propuneri pentru a începe construirea treptată a unei identităţi a apărării mai substanţiale şi mai puternice în aceste timpuri geopolitice dificile. Nu cred că această identitate a apărării va începe cu o armată a UE'', a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, fiind întrebat dacă executivul comunitar susţine crearea unei armate europene.

Citește și: Vești bune pentru toți șoferii! Ce lege importantă a modificat Camera Deputaților

''Am putea vedea la un moment dat, probabil spre finalul acestui proces, ceva ce oamenii descriu deja drept o armată a UE sau un bazin de resurse ale UE pentru a face mai vizibilă şi mai substanţială această identitate a apărării UE'', a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Preşedintele francez a afirmat într-un interviu că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată''.

Citește și: Cine e jurnalista costaricană care a anunțat dezastrul pentru Elena Udrea – Mega-investigația în care a fost implicată

''Europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană'', a pledat Macron în interviul difuzat marţi de postul de radio Europe-1.

UE încearcă să se adapteze unui nou context geopolitic legat de dorinţa preşedintelui american Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei.

Citește și: Vești interesante! Țara care este obligată să recupereze taxele datorate de Biserică

Un Fond european pentru apărare urmează să fie înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi a promova independenţa strategică a UE. Parisul a iniţiat paralel cu opt parteneri un grup european de intervenţie destinat poată întreprinde rapid o operaţiune militară, o evacuare într-o ţară în război sau să ofere asistenţă în caz de catastrofă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.