Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a găsit #rezistență în PSD

PSD

În ianuarie 2017 PSD a deschis, cu OUG 13 o nouă eră în istoria sa. Partidul fusese fondat de Ion Iliescu pe principiul moderației. Mai tolerăm furtul dar mai și guvernăm. Mai facem reforme dar mai și tragem de timp. Mai intrăm în Europa dar mai și trișăm puțin la negocieri dacă nu suntem pregătiți. Mai semnăm un tratat cu URSS dar, după aia căutăm să intrăm și în NATO. Năstase a mutat partidul într-o paradigmă în care mai încurajăm economia dar mai și mărim câte un salariu sau o pensie. Să fie bine ca să nu fie rău. Să nu moară nici oamenii de afaceri (mai ales dacă stau la masă cu noi), nici corporațiile (mai ales dacă au susținere în Vest), nici angajații, nici pensionarii, nici clientela de partid, uneori - poate - nici clientela celorlalte partide.

Într-o țară cu resurse puține, strategia s-a dovedit de multe ori roditoare. România nu a bătut recorduri dar a avut mulți ani de creștere economică, adeseori spre disperarea libertarienilor academici. Partidul și-a consolidat o reputație de organizație capabilă să guverneze, devenind partidul de guvernare prin excelență. Au ajutat, mult, și factorii externi. Accesul la piețele UE și diferența de cost al forței de muncă au ajutat să se compenseze ineficiențele locale. Crizele economice au tins să se suprapună cu guvernările dreptei. Incompetența politica a adversarilor nu a testat limitările abordării politice a PSD.

Epoca asta începe să se sfârșească în ianuarie 2017. Partidul calculase cu siguranță că poate trece grațierea pe valul de popularitate de după alegeri. S-a înșelat. Nu asta a fost marea lor problemă. Ci că a persistat în eroare căutând noi și noi moduri de a atinge același obiectiv. Manifestații din ce în ce mai mari au dat semnalul că lucrurile acestea nu sunt acceptabile. În sezoanele în care PSD atacă justiția anticorupția tinde să devină cea mai importantă prioritate politică pentru ~25% dintre români, ceea ce este imens.

Toate acestea presupun costuri politice. Pe măsură ce Liviu Dragnea insistă obsesiv pe aceeași, unică, direcție, costurile cresc.

Evident, pe măsură ce costurile cresc, dl Dragnea trebuie să țină guvernul într-o lesă din ce în ce mai strânsă. Sevil Shhaideh, o loialistă, avea totuși reputația cuiva care știe cu ce se mănâncă administrația. Nu a fost să fie. Dl Grindeanu era un politician de provincie, nefamiliarizat cu arena de lei a Bucureștiului. Dar era un politician și pe măsură ce s-a aclimatizat a început să vrea mai mult. Dl Dragnea l-a dat jos și la- înlocuit cu dl Tudose, cu aparență mai degrabă pesedist-tehnocratică. Nici acesta nu a putut găsi resursele de obediență necesare. Astfel, dl Dragnea a rămas cu dna Viorica Dăncilă, care nu are nici competențe de guvernare, nici carismă și care, în general, nu poate supraviețui în politică mai mult de câteva ore fără ajutor de sus. Dl Dragnea are acum "guvernul său".

Incapabil să se ralieze în jurul unui premier, partidul a trebuit să răspundă, totuși, presiunii. Pentru că, să fim serioși, presiune există. Nu știu câți pesediști sunt corupți dar sunt relativ sigur că majoritatea celor cu funcții nu vor fi condamnați niciodată. Și ei știu asta. Cei pentru care "lupta contra statului paralel" este mai importantă decât orice sunt o minoritate (puternică) în partid. Restul, putem presupune, doresc să se întoarcă la moderația de altădată. Să se lupte contra statului paralel, dar să nu ne pierdem electoratul. Să se lupte contra DNA, dar să avem și noi un pic de liniște să ne facem afacerile. Guvernul să se supună partidului, dar nu cu prețul unui premier precum dna Dăncilă. Să ne batem cu pumnul în piept că suntem români, dar să nu pierdem nici fondurile UE. Etc, etc.

În acest context a apărut, deocamdată pe surse, informația că 28 de lideri județeni sunt pregătiți să ceară demiterea lui Liviu Dragnea.

Citiți și: SURSE - EXPLOZIE în PSD: 28 de lideri județeni cer DEMISIA lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă

Orice informație pe surse trebuie, desigur, analizată cu grijă. Mai ales că numărul este surprinzător de mare și trebuie să vedem câți rezistă să vadă lumina zilei. Dar dinamica nu are de ce să ne surprindă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.