Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a scris istorie în mandatul lui Ludovic Orban: FNGCIMM a acordat 92.241 garanţii,în valoare aproape 21 de miliarde de lei

static.playtech.ro
bani

Fondul Naţional de Garantate a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a înregistrat în 2020 rezultate istorice, prin acordarea celui mai mare număr de garanţii de la înfiinţarea sa, în anul 2002, respectiv 92.241 garanţii, cu o valoare de peste 20,7 miliarde de lei, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

"În anul 2020 am acordat un număr total de 92.241 garanţii, cu o valoare de garantare de 20.784.652.327 lei, ceea ce reprezintă 12,8% din numărul total de garanţii, respectiv 28,4% din valoarea garanţiilor acordate de FNGCIMM în 18 ani de activitate. Această creştere semnificativă se datorează în parte contextului economic care a favorizat intervenţia şi utilitatea unui instrument de susţinere anticiclic, şi aici se remarcă în mod deosebit programul IMM Invest Romania. Programul a deblocat ramuri întregi ale economiei prin facilităţile de garantare şi subvenţionare a costurilor finanţării, prin sinergia creată cu sistemul bancar şi parteneriatul în baza căruia am putut oferi rapid soluţii de finanţare optime, atât pentru menţinerea în viaţă a IMM-urilor aflate în dificultate, cât şi pentru finanţarea companiilor pentru care criza a adus oportunităţi de dezvoltare. Garanţiile acordate prin Programul IMM Invest România sunt deja acoperite prin taxele şi impozitele plătite de aceste companii, prin faptul că şi-au continuat activitatea şi au contribuit cu 13 miliarde de lei la buget. Nu în ultimul rând, merită amintite măsurile organizatorice pe care le-am luat într-o perioadă extrem de scurtă, pentru a întări capacitatea instituţională a FNGCIMM care a devenit un pilon important pentru susţinerea şi relansarea economiei în contextul crizei actuale", a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Citește și: Omul lui Ion Iliescu încă face parte din Guvern! Ajuns la 72 de ani, e șef peste Culte în Cabinetul Cîțu

La data de 1 ianuarie 2020, FNGCIMM administra trei programe guvernamentale, Prima Casă, Investeşte în Tine şi Prima Maşină, dedicate persoanelor fizice, cu un număr de 20.067 acordări, care reprezentau circa 83,5% din cele 24.016 garanţii emise în anul 2019, restul de 16,5% fiind garanţii din surse proprii acordate prin programele Start-up Nation, OPTIMM, garanţii Plafon, precum şi garanţii şi scrisori de garanţie acordate din surse primite în administrare de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Evoluţia spectaculoasă a activităţii de garantare în anul 2020 constă în creşterea cu 185% a numărului de garanţii acordate şi cu 511% a valorii acestor garanţii faţă de anul 2019", se menţionează în comunicat.

Citește și: Rareș Bogdan este pompierul de serviciu! Stinge ‘incendiul’ dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: Prim-ministrul a făcut, în special, referire la cei din Opoziție

De la declanşarea crizei sanitare, FNGCIMM a lansat cinci programe noi pentru a răspunde la provocările economico-financiare generate de către pandemia COVID-19.

În ceea ce priveşte programul de susţinere a accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la capital financiar - IMM Invest Romania, primul program lansat de FNGCIMM în acest an, cu scopul de a sprijini IMM-urile afectate semnificativ de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, în doar şase luni de la implementare, 10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor a aderat la Program, care s-a derulat prin 21 de bănci. A fost acordat un număr de finanţări totale de 25.586, cu o valoare totală finanţată de către instituţiile bancare de peste 15 miliarde de lei, fiind asigurată continuitatea locurilor de muncă a unui număr de 443.097 de angajaţi.

Citește și: Acuzați grave la adresa lui Florin Cîțu: ‘Haideți să vă arăt cum a falsificat proiectul de buget pe 2021!’

"Total contribuţii muncă (CASS, CAS, Impozit Venit, CAM) = 7,7 miliarde de lei; TVA Net plătit = 3,6 miliarde de lei; impozit venit / profit = 1,6 miliarde de lei; total impozite şi taxe = 12,9 miliarde de lei. Garanţiile acordate prin Programul IMM Invest România sunt deja acoperite prin taxele şi impozitele plătite de aceste companii în 2019 (înainte de pandemie). În perioada 2021-2025 se estimează că firmele care au beneficiat de Programul IMM Invest România vor aduce un impact fiscal prin taxe şi contribuţii plătite de 56,1 miliarde de lei, ceea ce este de 22 ori mai mult decât nivelul maxim al garanţiilor executate în cel mai pesimist scenariu (rata creditelor neperformante pentru creditele IMM Invest poate ajunge până în anul 2025 la maxim 20%, comparativ cu nivelul actual de 4% raporat de BNR pe întreg sistemul bancar). În cazul multiplicatorului cash raportul dintre taxe plătite: garanţii executate este de 1:22. Altfel spus, prin Programul IMM Invest România, nu au existat sume cheltuite, dimpotrivă se vor genera venituri suplimentare în perioada 2021-2025 la Bugetul de Stat", explică reprezentanţii FNGCIMM.

Citește și: Informație de ultimă oră! Fostul șef DIE, Ion Mihai Pacepa, a murit după ce s-a infectat cu Covid-19

Din punct de vedere al finanţării sectoarelor de activitate ale întreprinderilor mici şi mijlocii care au aplicat, Programul IMM Invest România a susţinut (aşa cum reiese din bazele de date ale FNGCIMM) în principal următoarele sectoare: Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, Transporturi rutiere de mărfuri, Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi a materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare, Restaurante.

După mărimea întreprinderilor mici şi mijlocii care au beneficiat de finanţări în cadrul Programului IMM Invest România, imaginea se prezintă astfel: 52% întreprinderi aflate în categoria Micro (0-9 angajaţi); 38% întreprinderi aflate în categoria Mici (10-49 angajaţi); 10% întreprinderi aflate în categoria Mijlocii (50-249 angajaţi).

Citește și: Omul lui Ion Iliescu încă face parte din Guvern! Ajuns la 72 de ani, e șef peste Culte în Cabinetul Cîțu

La data de 31 decembrie 2020, ajutorul de stat acordat beneficiarilor Programului IMM Invest România însumează: dobânzi aferente creditelor utilizate - 102,055 milioane de lei, comisioane de administrare de 48,548 milioane lei şi comisioane de risc de 140,68 milioane lei.

Cel de-al doilea mecanism de garantare operaţionalizat de FNGCIMM în acest an, este Programul înfiinţat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiar nebancare anumitor categorii de debitori, rolul FNGCIMM fiind de a garanta creditorilor sumele reprezentând dobânzi amânate la plată şi de a prelua riscul neîndeplinirii obligaţiilor ce le revin debitorilor. De la implementarea acestei facilităţi, FNGCIMM a emis scrisori de garantare pentru 24 bănci, cu o valoare totală a angajamentului de garantare de 25,183 milioane de lei, reprezentând dobânzi datorate de 47.212 debitori persoane fizice şi 112 IMM-uri.

Citește și: Rareș Bogdan este pompierul de serviciu! Stinge ‘incendiul’ dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: Prim-ministrul a făcut, în special, referire la cei din Opoziție

Programul Noua Casă, continuator al programului Prima Casă, operaţionalizat în partea a doua a anului 2020, a contribuit la deblocarea creditului ipotecar prin facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat. Împreună, cele două programe, Prima Casă şi Noua Casă, sunt responsabile de acordarea a 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la data de 17 septembrie 2020, când a fost încărcată prima solicitare de garantare pe Noua Casă, au fost acordate 7.882 garanţii, în valoare de 999,3 milioane de lei, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje, acesta este operaţional, iar numărul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program arată că acest instrument financiar nou este necesar IMM-urilor pentru a putea achiziţiona bunuri mobile noi sau second-hand şi asigură fluxurile financiare necesare prin operaţiuni specifice de sell-and-lease-back.

Citește și: Acuzați grave la adresa lui Florin Cîțu: ‘Haideți să vă arăt cum a falsificat proiectul de buget pe 2021!’

Programul urmează să fie digitalizat prin utilizarea aplicaţiei web-plafon şi a semnăturii electronice. Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2021 este de 4 miliarde de lei, iar bugetul schemei de ajutor de stat este de 78,1 milioane de lei.

Programul IMM Factor susţine accesul IMM-urilor la finanţarea creditului comercial. Prin program, FNGCIMM acordă garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanţările de tip factoring cu regres, acordate de bănci pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanţare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice. La fel ca toate programele noi lansate şi acest program va fi complet digitalizat prin utilizarea aplicaţiei web-plafon şi a semnăturii electronice. Programul este operaţional, urmând să producă rezultate în perioada următoare. Plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul Programului în anul 2021 este de un miliard de lei, bugetul schemei de ajutor de stat este de 43 milioane de lei, iar numărul total al beneficiarilor este estimat la 1.000 de IMM-uri.

Citește și: Informație de ultimă oră! Fostul șef DIE, Ion Mihai Pacepa, a murit după ce s-a infectat cu Covid-19

"Recent Comisia Europenă a anunţat decizia de prelungire a Cadrului Temporar de Ajutor de Stat până la sfârşitul anului 2021, ceea ce ne îndreptăţeşte să estimăm dublarea numărului de finanţări în baza programelor implementate în cadrul Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică. Valoarea totală a garanţiilor prevăzut a fi acordate în anul 2021 este de peste 18 miliarde de lei, la o pondere medie a garanţiilor la un nivel de 80%", mai semnalează reprezentanţii Fondului de Garantare.

În ceea ce priveşte celelalte programe pe care FNGCIMM le implementează, rezultatele foarte bune obţinute în anul 2020 se datorează şi măsurilor de îmbunătăţire a produselor de garantare de marcă ale FNGCIMM, cum ar fi "Noul OPTIMM", la care a fost dublată valoarea garanţiei din surse proprii.

Citește și: Omul lui Ion Iliescu încă face parte din Guvern! Ajuns la 72 de ani, e șef peste Culte în Cabinetul Cîțu

Colaborarea cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin care sunt asigurate fondurile din care FNGCIMM acordă garanţii în favoarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a cunoscut, de asemenea, un reviriment în anul 2020. Rezultatele obţinute la data de 30 decembrie arată că, anul trecut, faţă de perioada similară din 2019, numărul de garanţii acordate în baza fondurilor în administrare puse la dispoziţie de MADR, cât şi valoarea acestora, aproape s-a dublat. Comparativ, în anul 2019 au fost acordate 966 de garanţii cu o valoare de garantare de 1,18 miliarde de lei, iar în anul 2020, au fost acordate 1.604 garanţii, cu o valoare de garantare de 2,12 miliarde de lei.

Citește și: Rareș Bogdan este pompierul de serviciu! Stinge ‘incendiul’ dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: Prim-ministrul a făcut, în special, referire la cei din Opoziție

În contextul eforturilor FNGCIMM de adaptare permanentă la cerinţele pieţei trebuie menţionată colaborarea excelentă cu Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul căruia FNGCIMM este în negocieri avansate cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru stabilirea detaliilor parteneriatului într-un nou program, intitulat SME FUND, în cadrul căruia FNGCIMM va garanta din surse proprii creditele care vor fi acordate de BERD prin intermediul unor bănci selectate de aceasta. În cadrul noului program, FNGCIMM va introduce un nou instrument de garantare, garanţia tip portofoliu, iar BERD va oferi consultanţă IMM-urilor aplicante/beneficiare, precum şi asistenţă tehnică băncilor partenere.

Citește și: Acuzați grave la adresa lui Florin Cîțu: ‘Haideți să vă arăt cum a falsificat proiectul de buget pe 2021!’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.