Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şah: Rusul Ian Nepomniachtchi conduce cu 4-3 în întâlnirea cu Ding Liren de la CM de la Astana

sah strategie surse

Rusul Ian Nepomniachtchi a obţinut o a treia victorie în duelul său de la Campionatul Mondial de şah împotriva chinezului Ding Liren, marţi, la Astana, având un avans de 4-3 şi obţinând conducerea pentru a treia oară, potrivit news.ro.

Acest campionat mondial, deja neobişnuit prin refuzul celui mai bun jucător în activitate, campionul en-titre  Magnus Carlsen de a participa, continuă să surprindă. Acolo unde jocurile dintre cei mai buni şahişti se termină de cele mai multe ori la egalitate, este al cincilea duel din şapte care se încheie cu o victorie pentru unul dintre cei doi jucători.

Niciodată la un Campionat Mondial al Federaţiei Internaţionale de Şah nu s-au înregistrat atât de multe victorii în primele şapte dueluri de la întâlnirea legendară dintre sovieticul Boris Spassky şi americanul Bobby Fisher, din 1972.

La prima mutare jucată, Ding a surprins lumea opunându-şi adversarul cu o aşa-zisă deschidere „franceză” pentru prima dată în competiţie.. Marele maestru chinez obţinuse totuşi o poziţie echilibrată, dar, de asemenea, foarte rar la cel mai înalt nivel, s-a trezit fără timp, cu doar 45 de secunde pentru a juca opt mutări.

Fiind paralizat în faţa tablei de şah în ultimele minute, a făcut o alegere proastă şi a renunţat imediat. Ding explicase deja la începutul competiţiei că presiunea evenimentului a cântărit foarte mult asupra lui.

La jumătatea drumului, avantajul este pentru Nepomniachtchi, care a înregistrat trei victorii, două egaluri şi două înfrângeri. Cu toate acestea, rusul a început încă o dată cu alb, ceea ce oferă un uşor avantaj.

Miercuri este zi de pauză, înainte de două noi meciuri joi şi vineri.

Magnus Carlsen, Ian Nepomniachtchi şi Ding Liren vor participa la Grand Chess Tour, unul dintre cele mai puternice turnee internaţionale de şah în cinci etape, fondat de Garry Kasparov. Mai exact, Liren şi Nepomniachtchi vor ajunge chiar la Bucureşti - doar că unul va fi şi proaspăt campion mondial -, unde are loc prima etapă a turneului, Superbet chess Classic Romania. Carlsen va participa în doar două din cele cinci etape. În galonata companie se vor afla şi patru reprezentanţi ai României - Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Kirill Shevchenko şi Richard Rapport.

Competiţia de la Bucureşti va avea loc la începutul lunii mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.