Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancţiunile impuse Rusiei au crescut exporturile de cărbune ale SUA spre UE

vagoane carbune

SUA au înregistrat o creştere de 22% a exporturilor de cărbune spre Europa, înlocuind cărbunele rusesc în anul care a urmat după ce au intrat în vigoare sancţiunile decise de Uniunea Europeană, în luna august 2022, a anunţat joi Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA), transmite Reuters, scrie AGERPRES.

Majorarea livrărilor spre Europa a fost motivul principal pentru care în perioada august 2022-iulie 2023, exporturile totale de cărbune ale SUA au fost mai mari cu 5,7 milioane de tone comparativ cu perioada similară de dinaintea intrării în vigoare a sancţiunilor, a precizat EIA. În perioada august 2022-iulie 2023, exporturile totale de cărbune ale SUA au urcat până la 33,1 milioane de tone, de la 27,1 milioane de tone în perioada august 2021-iulie 2022.

În ceea ce priveşte cărbunele industrial, exporturile SUA spre Europa au crescut cu 51% în perioada august 2022-iulie 2023, comparativ cu precedentele 12 luni. "Cărbunele industrial din SUA are o calitate comparabil cu cel produs în Rusia, ceea ce îl face un înlocuitor natural; ambele ţări au cărbune bituminos de calitate cu o putere calorică ridicată", a subliniat EIA.

În 2021, Europa a primit 84,6 milioane de tone de cărbune din Rusia, aproximativ o treime din exporturile totale ale Rusiei. După debutul invaziei din Ucraina, UE a răspuns prin impunerea de sancţiuni cu privire la cărbunele rusesc, în luna aprilie 2022, cu o perioadă de graţie pentru contractele pre-existente până în luna august 2022. După intrarea în vigoare a interdicţiei achiziţiile de cărbune din Rusia au scăzut aproape la zero.

SUA, alături de alte ţări exportatoare, precum Africa de Sud şi Columbia, au intervenit pentru a acoperi golul apărut în aprovizionarea cu cărbune a Europei şi de asemenea şi-a majorat exporturile spre Asia şi America de Sud. În schimb, livrările spre Africa, Australia, Oceania şi America de Nord au scăzut, a precizat Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.