Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sansa lui Iohannis

In cel de-al doilea razboi mondial nemtii au folosit in lupta un tip de tanc denumit “Tiger”, creat pentru a contracara tancurile sovietice T-34 și KV-1. Deși Tiger-ul era considerat o arma de temut, avea un motor necorespunzator, era scump, iar durata de asamblare era lungă. In plus, se defecta usor și avea probleme cu șenilele. Deși avansat din punct de vedere mecanic, era foarte greu de întreținut și dificil de transportat.

In schimb, rusii au folosit tancul T-34. Acesta avea o groaza de neajunsuri : nu avea un filtru de aer eficient sau transmisii bune, nu avea ambreiaj rezistent, iar la începutul războiului, turela de 2 oameni era un dezavantaj notabil pe front, ca si lipsa echipamentului radio.

T-34 a dominat insa pana la urma, câmpul de luptă. Se fabrica repede si mult, proiectul era modificat din mers iar tancul se repara rapid, chiar pe front, daca era cazul. Șenilele late au făcut si ele diferența, tancul sovietic fiind mult mai mobil decât cele germane, care se afundau în noroi fiindcă aveau șenilele prea înguste pentru greutatea lui și o suspensie inferioară. Motorul diesel era mult mai puternic, mai rezistent și consuma mai puțin carburant decât motoarele pe benzină folosite de germani. Acestea din urmă trebuiau pornite din 15 în 15 minute pentru a le menține funcționale în condițiile iernii din Rusia.

Desi autentic pro-occidentala, lumea politica romaneasca a adoptat tacit, in ultima vreme, modelul tancului rusesc.

Partidele in ansamblul lor, dar si politicenii, se fabrica usor si dispar asisderea, fiind inlocuiti cu alte „componente” similare – ca doctrina, mesaj, tipologie.

E prea mica „turela” unui partid pentru a incapea toti ? Nu-i nimic, se fabrica inca 2-3 „tancuri” politice similare (gen PMP, Forta Civica etc. sau UNPR, PRL s.a.m.d) si se trimit pe front. Daca se strica sau sunt ineficiente – asta se vede mai ales in ziua votului – se inlocuiesc rapid cu altele.

Acelasi lucru se observa si in cazul presedintelui. Iohannis, desi neamt, este la fel de fiabil in functii ca un tanc rusesc. Usor de intretinut si adaptabil – a fost „premierul” lui Geoana, „vicepremierul” lui Crin si acum e presedintele dat de noul PNL. Asculta de consilieri dar are si o mare autonomie proprie, iar micile „defectiuni” (gafe de protocol, ale lui sau ale apropiatilor) sunt remediate din mers. Este forma perfecta in care unii si altii pot turna fondul oportun momentului. Astfel are sanse mari sa stea in fruntea statului 10 ani.

La randul ei generatia facebook contribuie involuntar la nasterea unor lideri indoielnici. Se cer oameni noi, tineri,  "nepatati", fara a se tine cont ca - la fel ca in orice meserie - trebuie ori experienta (iar asta nu se obtine decat in multi ani), ori o selectie/o pregatire a cadrelor - in sensul bun al cuvantului. Cand insa iti consumi viata in online si toate experientele tale devin unele virtuale, e greu sa intelegi realitatile existentei reale.

Din pacate, realitatea arata ca in Romania „lucrul bine facut” este de cele mai multe ori cu caracteristici estice.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.