Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămână de FOC pentru PSD - Liderii decid în CEx noile propuneri la ministerele Dezvoltării și Transporturilor

PSD
PSD sigla

Social-democrații urmează să stabilească, săptămâna viitoare, noile propuneri pentru portofoliile Dezvoltare și Transporturi, după ce Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici și-au retras candidatura, în contextul refuzurilor repetate ale președintelui Klaus Iohanis de a-i numi în funcții pe cei doi.

Astfel, liderii PSD se vor reuni, zilele următoare, într-o ședință a Comitetului Executiv, unde alături de premierul Viorica Dăncilă, vor decide asupra noilor propuneri pentru cele două ministere, potrivit unui anunț făcut de ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb.

Reuniunea CEx, de săptămâna viitoare, a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, și de Victor Negrescu, fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Decizia PSD urmează să fie luată după ce Olguța Vasilescu a anunțat, marți, că își retrage candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a o numi.

Sondajul de 400.000 de EURO aruncat la gunoi de conducerea PNL. Se va face un alt sondaj pentru clarificări (SURSE)

La patru zile distanță și Mircea Drăghici a spus că îşi va retrage candidatura pentru portofoliul Transporturi, în contextul în care șeful statului nu a dat niciun răspuns în legătură cu nominalizarea sa în funcţie.

Cei doi social-democrați au fost propuși pentru portofoliile Dezvoltare și Transporturi, încă de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, în urma unei decizii luate în CEx al PSD.

Din cauza lipsei unui răspuns de la Cotroceni asupra celor două nominalizări, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu un conflict juridic între Guvern și Președinție, reclamând „analiza prelungită” a lui Klaus Iohannis în luarea deciziei.

Curtea Constituțională a admis conflictul, pe 19 decembrie, aratând că şeful statului este obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

De abia pe 4 ianuarie președintele Iohannis a semnat decretele de revocare pentru Paul Stănescu din funcția de ministru al Dezvoltării și a lui Lucian Șova de la portofoliul Transporturi. Cu toate acestea, Iohannis a anunțat că va respinge cele două propuneri, cea a Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici, în Guvern.

În schimb, șeful statului i-a numit, pe 7 ianuarie, miniștrii interimari la Dezvoltare și Transporturi pe Eugen Teodorovici și Rovana Plumb.

Din acest motiv, premierul Dăncilă i-a scris președintelui Iohannis pentru a reitera că își menține nominalizările făcute pentru cele două ministere.

În replică, președintele i-a transmis o scrisoarea șefului Executivului, pe 17 ianuarie, în care și-a argumentat refuzul numirii lui Vasilescu și Drăghici. Iohannis a precizat că documentația pentru cei doi este incompletă.

Dezvăluiri INCREDIBILE - Cum a încercat fostul șef MI6 să-l scape pe Alexander Adamescu de problemele penale din România

Pe de altă parte, pe 21 ianuarie, Dăncilă i-a cerut din nou lui Iohannis să îi numească pe cei doi social-democrați la ministere. Ea a precizat că are „dreptul exclusiv să aleg miniştrii din echipa mea”.

Pe 7 februarie, Klaus Iohannis a anunțat că o refuză din nou pe Olguța Vasilescu la Dezvoltare, motivând că aceasta nu are pregătirea necesară pentru funcție. Şeful statului i-a solicitat premierului să facă o altă propunere pentru vicepremier şi Dezvoltare. Președintele a mai argumentat că Vasilescu a făcut afirmații controversate, acuzând că aceasta a făcut presiuni asupra justiției. În schimb, Iohannis nu a dat niciun răspuns cu privire la Mircea Drăghici, propus la Transporturi.

La rândul ei, Viorica Dăncilă a declarat că i se pare incredibil ce îi reproșează președintele Olguței Vasilescu, acuzând-ul pe Iohannis că face din nou tot posibilul ca să blocheze activitatea Guvernului. Premierul a adăugat că o decizie va fi luată în coaliție legat de noi nominalizări la cele două ministere.

Între timp, săptămâna aceasta Vasilescu și Drăghici au anunțat că își retrag candidaturile pentru cele două ministere.

Ministerele Dezvoltării și Transporturilor nu au miniștri plini de la finalul anului precedent, iar interimatul la acestea expiră pe 20 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.